Specifics of the ECB's monetary policy unconventional measures - Teryan, Diana (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
During difficult economic situations the central banks are obliged to implement unconventional monetary policy measures, since the standard instruments cannot handle existing challenges any longer. The European Central Bank, which is responsible for price and financial stability in euro area, along with other central banks, has developed non-traditional monetary policy toolkit to improve the transmission mechanism of the policy and to achieve its main goals. The tools are mostly the following: negative interest rates, forward guidance, targeted long-term refinancing operations, asset purchasing programmes, which have proved to be effective measures against crises. Recently the Pandemic emergency purchase programme has been specially designed by the ECB to overcome the economic shocks caused by COVID-19 outbreak. Տնտեսական բարդ իրավիճակներում կենտրոնական բանկերը պարտավոր են կիրառել դրամավարկային քաղաքականության ոչ ավանդական միջոցներ, քանի որ ստանդարտ գործիքների օգտագործմամբ այլևս հնարավոր չէ հաղթահարել առկա մարտահրավերները։ Եվրոպական կենտրոնական բանկը, որը պատասխանատու է եվրոգոտու գների և ֆինանսական կայունության համար, այլ կենտրոնական բանկերի հետ միասին, մշակել է դրամավարկային քաղաքականության ոչ ավանդական գործիքակազմ՝ համապատասխան քաղաքականության փոխանցման կառուցակարգը բարելավելու և իր հիմնական նպատակներին հասնելու համար: Գործիքները հիմնականում հետևյալն են. բացասական տոկոսադրույքներ, ապագային միտված ուղղորդում, նպատակային երկարաժամկետ վերաֆինանսավորման գործառնություններ, ակտիվն երի գնման ծրագրեր, որոնք ապացուցել են իրենց արդյունավետությունը ճգնաժամային իրավիճակներում: Վերջերս ԵԿԲ-ն մշակել է Համաճարակի ճգնաժամային գնումների ծրագիրը՝ հատուկ COVID-19-ի բռնկման հետևանքով առաջացած տնտեսական ցնցումները հաղթահարելու նպատակով։ В сложных экономических ситуациях центральные банки обязаны применять нетрадиционные меры денежно-кредитной политики, поскольку стандартные инструменты больше не могут справляться с существующими проблемами. Европейский центральный банк, который отвечает за ценовую и финансовую стабильность в еврозоне, наряду с другими центральными банками, разработал нетрадиционный инструментарий денежно-кредитной политики для улучшения трансмиссионного механизма политики и достижения ее основных целей. Инструменты в основном, следующие: отрицательные процентные ставки, руководство, направленное на будущее, целевые долгосрочные операции рефинансирования, программы покупки активов, которые оказались эффективными мерами против кризисов. Недавно ЕЦБ разработал специальную Программу кризисных закупок для пандемии, чтобы преодолеть экономические потрясения, вызванные вспышкой COVID-19.
Keywords: Financial system