Բացահանքերում զանգվածային պայթեցման էներգիայի գործունեության կարգավորման նոր տեխնոլոգիա - Ահարոնյան, Գ․ Ա․ («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Բացահանքերում զանգվածային պայթեցման աշխատանքների արդյունավետությունը բնութագրվում է արտաչափս կտորների ելքով, հանքաստիճանի մշակված հիմքով և պայթեցված լեռնային զանգվածի փլվածքի պարամետրերով և պայթեցման սահմանագծից դուրս լեռնային զանգվածի ստրուկտուրային խախտման չափերով: Զանգվածային պայթեցման դեպքում պայթեցվող բլոկի սահմանգծից դուրս միշտ խախտվում է լեռնային զանգվածի բնական ստրուկտուրան, որը հանդիսանում է արտաչափս կտորների ելքի օջախ, բացասաբար է ազդում հանքաստիճանի թեքության կայունության վրա, ինչպես նաև դժվարացնում է պայթեցված զանգվածի պարամետրերի կարգավորումը:, Эффективность взрывных работ на карьерах характеризуется выходом негабарита, проработкой подошвы уступа, параметром развала взорванной горной массы и размером структурного нарушения законтурной части горного массива. При производстве массовых взрывов на карьерах за контуром взрываемого блока всегда нарушается естественная структура горного массива, что является очагом выхода негабарита, отрицательно влияет на устойчивость откосов уступа, а также затрудняет регулирование параметров развала взорванной массы. The efficiency of blasting operations in open pits is characterized by the output of oversized material, the study of the foot of the ledge, the parameter of the collapse of the exploded rock mass and the size of the structural violation of the legit part of the mountain range. During the production of mass explosions in an open pit, the natural structure of the rock mass is always violated behind the contour of the exploding block, which is the source of the oversized output, negatively affects the stability of the ledge slopes, and also makes it difficult to regulate the parameters of the collapse of the exploded mass.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ