Новая универсальная комбинированная система подземной разработки подэтажными штреками со щелевой выемкой и с отбойкой шпурами из восстающих - Оганесян, А. Г.; Маилян, Л. С. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
На основе принципов развития, совершенствования и создания новых систем разработана рабочая гипотеза по созданию универсальной системы подземной разработки для отработки весьма тонких и тонких крутопадающих рудных тел или отдельных их частей, представленных как устойчивым, так и неустойчивым породно-рудными массивами, которая является комбинацией системы разработки подэтажными штреками со щелевой выемкой руды (при устойчивом породно-рудном массиве) и системы разработки с магазинированием руды с отбойкой шпурами из восстающих (при неустойчивом породно-рудном массиве). Новая универсальная комбинированная система подземной разработки под- этажными штреками со щелевой выемкой и с отбойкой шпурами из восстающих позволяет обеспечить безопасность ведения подземных горных работ и высокие качественно-количественные показатели добычи руды при любой степени устойчивости породно-рудного массива. Մշակման համակարգերի զարգացման, կատարելագործման և նորերի ստեղծման սկզբունքների հիման վրա մշակվել է ինչպես կայուն, այնպես էլ անկայուն ապարահանքաքարային զանգվածով ներկայացված չափազանց բարակ և բարակ զառիթափ հանքային մարմինների կամ դրանց առանձին մասերի շահագործման համապիտանի մշակման համակարգի ստեղծման աշխատանքային վարկած, որը ենթահարկային շտրեկներով ճեղքային հանույթով (կայուն ապարահանքաքարային զանգվածի դեպքում) և վերընթացներից պայթանցքային պոկմամբ ու պահեստավորմամբ (անկայուն ապարահանքաքարային զանգվածի դեպքում) մշակման համակարգերի համակցում է: Ենթահարկային շտրեկներով ճեղքային հանույթով և վերընթացներից պայթանցքային պոկմամբ նոր համապիտանի համակցված մշակման համակարգը թույլ է տալիս ցանկացած ապարահանքաքարային զանգվածի կայունության աստիճանի դեպքում ապահովել ստորգետնյա լեռնային աշխատանքների կատարման անվտանգություն և հանքաքարի արդյունահանման բարձր որակաքանակական ցուցանիշներ: On the basis of the principles of development, improvement and creation of new systems, a working hypothesis is developed for the creation of a universal system of underground mining for the development of very thin and thin steeply dipping ore bodies or their individual parts, presented by both stable and unstable rock-ore massif, which is a combination of the system development by sublevel drifts with slotted ore excavation (in case of stable rock-ore massif) and development systems with ore shrinkage with bore holes from rising holes (in case of unstable rock-ore massif). The new universal combined system for the development of sublevel drifts with slotted excavation and with boreholes from rising holes allows to ensure the safety of the introduction of underground mining and high qualitative and quantitative indicators of ore extraction at any degree of stability of the natural ore massif.
Keywords: Технология недропользования