Մխման ժամանակ պողպատյա արտադրատեսակների կառուցվածքի և հատկությունների կանխատեսման մեթոդի մշակումը - Վասիլյան, Գ. Ա.; Աղբալյան, Ս․ Գ․; Պապոյան, Ռ․ Ս․ («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Մշակվել է մխման ժամանակ պողպատյա արտադրատեսակների կառուցվածքի և հատկությունների կանխատեսման մեթոդ, որը հնարավորություն է տալիս նախագծողներին և տեխնոլոգներին՝ կատարելու նյութի ճիշտ ընտրություն և մշակելու ջերմամշակման համապատասխան տեխնոլոգիա՝ ապահովելով պահանջվող հատկությունների ստացման երաշխավորություն: Ցույց է տրված, որ նշված նպատակի համար լավագույն եղանակ է գլանական նմուշների ճակատային մխման մեթոդը: Սառեցման կորերը տեղափոխելով տվյալ պողպատի ջերմակինետիկական դիագրամի վրա՝ որոշվում են ցանկացած ջերմաստիճանում ստացվող կառուցվածքը և հատկությունները: Ջերմակինետիկական դիագրամների վրա ֆազային փոխակերպությունները և դրանց սահմանները հնարավոր է որոշել տարբեր արագություններով պողպատյա արտադրատեսակի անընդհատ սառեցմամբ, իսկ փոխակերպության գործընթացների բնութագրերն ուսումնասիրելու համար պետք է վերծանել սառեցման կորերի ընթացքը: Разработан метод прогнозирования свойств и структуры сталей во время закалки, что дает возможность технологам и конструкторам выбрать правильный материал и обработать соответствующий метод термообработки, гарантируя получение необходимых свойств. Показано, что для достижения вышеуказанных целей больше всего подходит метод торцевой закалки цилиндрических материалов. Перенося кривые охлаждения на термокинетическую диаграмму стали, определяются структура и свойства стали при любой температуре. Фазовые превращения и их границы на термокинетических диаграммах возможно определить беспрерывным охлаждением стальных изделий с разными скоростями. Для исследования характера процессов превращения следует расшифровать протекание кривых охлаждения. A method for predicting the properties and structure of steels at hardening is developed. The method enables technologists and designers to choose the correct material, and develop the appropriate heat treatment method which will guarantee the necessary properties. The most suitable possibility to achieve the above mentioned goals is the end hardening of cylindrical materials. To obtain the structure and properties of steels at any temperature, we transfer the cooling curves to the thermokinteic diagram of the steel. To determine phase transformations and their boundaries on thermokinetic diagrams, it is possible to continuosly freeze the steel product with different velocities. In order to investigate the transformation processes, it is necessary to decipher the process of the cooling curves.
Keywords: Նյութագիտություն