Напряжённое состояние кусочно-однородной плоскости с межфазным деформируемым включением - Акопян, Л. В.; Амирджанян, А. А.; Даштоян, Л. Л.; Джилавян, С. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В работе рассмотрено плоско-деформированное состояние кусочно-однородной плоскости,составленной из двух разнородных полуплоскостей, которая на линии стыка полуплоскостей усилена деформируемым тонким включением и деформируется под воздействием нормальных и касательных нагрузок, приложенных к включению. Полагается, что включение подвергается как растяжению, так и изгибу. Выведена ключевая система интегро-дифференциальных уравнений относительно скачков контактных напряжений, действующих на длинных сторонах включения. Решение ключевой системы, в общем случае, построено численно аналитическим методом механических квадратур. В случае бесконечного включения получено точное решение задачи. The work considers the plane stress state of a piecewise-homogeneous plane, of two heterogeneous half-planes, which isreinforced by a deformable thin inclusion at the junction of the half-planes and is deformed under action of distributed loads applied to the inclusion. It is assumed the inclusion undergo both tension and bending. A governing system of integro-differential equations with respect to jumps of contact stresses acting on the long sides of the inclusion is derived. The solution of the governing system in the general case is constructed by numericalanalytical method of mechanical quadratures. In the case of an infinite inclusion, an exact solution to the problem is obtained. Դիտարկված է կտոր առ կտոր համասեռ հարթության հարթ–դեֆորմացիոն վիճակը, որը երկու տարբեր կիսահարթությունների միացման գծի վրա ուժեղացված է դեֆորմացվող բարակ ներդրակով և դեֆորմացվում է ներդրակի վրա ազդող բաշխված բեռների ազդեցության տակ։ Ենթադրվում է, որ ներդրակը ոչ միայն ձգվում է, այլ նաև ծռվում։ Ստացված է խնդրի որոշիչ ինտեգրոդիֆերենցիալ հավասարումների համակարգը ներդրակի երկար կողմերին գործող լարումների թռիչքների նկատմամբ, որի լուծումը, ընդհանուր դեպքում, կառուցվել է մեխանիկական քառակուսացման բանաձևերի մեթոդի օգնությամբ։ Անվերջ ներդրակի դեպքում կառուցված է խնդրի փակ լուծումը։
Keywords: Առաձգականության մաթեմատիկական տեսություն; Թաղանթների և սալերի տեսություն; Էլեկտրամագնիսաառաձգականության տեսություն; Աերոհիդրոմեխանիկա; Շինարարական մեխանիկա; Փորձարարական տեխնիկա