Разработка технологии выделения и очистки биоингибирующего продукта и меланина из культуральных жидкостей и изучение их свойств - Агаджанян, А. Е.; Оганесян, Г. Ж.; Егиян, К. И.; Аветисян, С. В. («Գիտություն» հրատ.)
Исследован процесс сорбционного выделения и очистки биоингибирующего продукта из культуральных жидкостей (КЖ) молочнокислых бактерий и определены оптимальные параметры процесса. Для очистки целевого продукта от сопутствующих примесей из элюатов ионообменных колонн использован экстракционный способ. Опыты показали, что при этом биоингибирующую активность полученного продукта удается довести до 28000 ед/мл. Установлено, что эффективными экстрагентами являются ДМК, ДЭК и ацетонитрил. Выход целевого продукта из супернатанта с учетом возврата растворов в технологический цикл составляет ~64 %. Սորբցիոն եղանակով ուսումնասիրվել է կաթնաթթվային բակտերիաների կուլտուրալ հեղուկներից (ԿՀ) կենսաարգելակիչ նյութի անջատման և մաքրման գործընթացը և որոշվել գործընթացի իրականացման օպտիմալ ցուցանիշները: Իոնափոխանակային աշտարակների էլյուատներից նպատակային նյութը ուղեկցող խառնուրդներից մաքրման համար կիրառվել է էքստրակցիոն եղանակ: Ուսումնսիրությունները ցույց տվեցին, որ կենսաարգելակիչ նյութի ակտիվությունը ստացվող նյութում հասնում է մինչև 28000 միավոր/մլ: Այդ պրոցեսի իրականացման համար արդյունավետ էքստրագենտները համարվում են ԴՄԿ, ԴԷԿ և ացետոնիտրիլը: Նպատակային նյութի ելքը սուպերնատանտից հաշված լուծույթների վերադարծը տեխնոլոգիական ցիկլ կազմում է ~64%: The process of sorption method for isolation and purification of bio-inhibitory product from culture liquids (CL) of lactic acid bacteria has been studied and optimum parameters of the process have been determined. To purify the target product from related admixtures of exchange columns eluates, the extraction method was used. The experiments showed that the bio-inhibitory activity of the obtained product could be brought to 28000U/ml. It was established that DMK, DEK and acetonitrile were efficient extractants. The yield of the target product from supernatant is ~64 % considering return of the solution to the technological cycle.
Keywords: Химические технологии