Синтез и использование гидрогелей в сельском хозяйстве и фармакологии методом фронтальной полимеризации - Тоноян, А. О.; Вардересян, А. З.; Кетян, А. Г.; Саргсян, А. В. («Գիտություն» հրատ.)
В работе представлены данные по синтезу и использованию полиакриламидных гидрогелей, полученных в условиях распространения волны фронтальной полимеризации в реакторах непрерывного действия. Кратко представлена хронология развития технологий по внедрению в производство трубчатого реактора в потоке в режиме фронтальной полимеризации для синтеза трехмерных сетчатых полимеров, в частности, полиакриламидного гидрогеля. С учетом специфики фронтальной полимеризации и самого процесса синтеза гидрогелей удалось разработать условия проведения процесса во фронтальных реакторах непрерывного действия, что обеспечило решение поставленной задачи – получать полиакриламидные гели согласно заранее заданным требованиям. Получены полиакриламидные гидрогели с широким спектром свойств. В работе представлены экспериментальные данные по возможности использования полученных гидрогелей в сельском хозяйстве, медицине, фармакологии и др. Աշխատանքում ներկայացված են անընդհատ գործողության ռեակտորներում ֆրոնտալ պոլիմերացման ալիքի տարածման պայմաններում պոլիակրիլամիդային հիդրոգելերի սինթեզի և կիրառման տվյալներ: Ներկայացված է հոսքում խողովակավոր ռեակտորը արտադրությունում ներդնելու տեխնոլոգիաների զարգացումը` ֆրոնտալ պոլիմերացման ռեժիմում` եռաչափ ցանցային պոլիմերների, մասնավորապես, պոլիակրիլամիդային հիդրոգելերի սինթեզի համար: Հաշվի առնելով ֆրոնտալ պոլիմերացման և հիդրոգելերի սինթեզի պրոցեսի առանձնահատկությունները, հաջողվել է մշակել պրոցեսի իրականացման պայմանները` անընդհատ գործողության ֆրոնտալ ռեակտորներում, ինչն ապահովել է դրված խնդրի լուծումը` ստանալ պոլիակրիլամիդային հիդրոգելեր համաձայն նախապես տրված հատկությունների: Ստացվել են հատկությունների լայն սպեկտրով պոլիակրիլամիդային հիդրոգելեր: Աշխատանքում ներկայացված են փորձնական տվյալներ ստացված հիդրոգելերը գյուղատնտեսության, բժշկության, դեղագործության և այլ բնագավառներում կիրառման հնարավորությունների վերաբերյալ:
Keywords: Химия полимеров