Синтез новых производных α-аминокислот, содержащих γ-лактонное кольцо - Самвелян, М. А.; Галстян, А. С.; Кочикян, Т. В. («Գիտություն» հրատ.)
На основе α-аминокислот синтезированы новые производные, содержащие γ-лактоное кольцо. Синтезированные соединения ранее не были описаны в литературе. α-Ամինաթթուների հենքի վրա սինթեզվել են նախկինում գրականության մեջ չնկարագրված, հագեցած լակտոնային օղակ պարունակող α-ամինաթթուների նոր ածանցյալներ: Որպես ամինաթթուներ օգտագործվել են, արդեն իսկ բժշկության մեջ լայն կիրառություն գտած` գլիցինը և L-ալանինը: Ուսումնասիրվել է վերջիններիս վարքը 2-(5,5-դիմեթիլ-2-օքսոտետրաֆուրան-3-իլ)քացախաթթվի և 2-(5,5-դիմեթիլ-2-օքսոտետրա-ֆուրան-3-իլ)պրոպիոնաթթվի հետ փախազդեցության ժամանակ: Նպատակային միացությունների ստացման համար մշակվել են ռեակցիայի ընթացքի օպտիմալ պայմանները, ցույց է տրվել, որ բարձր ելքեր ստացվում են տետրահիդրոֆուրանի միջավայրում, տրիթէիլամինի ներկայությամբ, ակտիվացնող ագենտի` էթիլքլորֆորմիատի կիրառմամբ և 0-5oC ջերմաստիճանի պայմաններում: On the basis of α-amino acids new derivatives, containing the γ-lactone ring have been synthesized. The synthesized compounds have not previously been described in the literature. The aim of this study was the synthesis of new potentially bioactive derivatives of α-amino acids. The following α-amino acids, which are widely used in medicine, were chosen as starting compounds – glycine, L-alanine. We used 2-(5,5-dimethyl-2-oxotetrahydrofuran-3-yl)acetic acid, 2-(5,5-dimethyl-2-oxotetrahydrofuran-3-yl)propionic acid as substituents. The reaction was carried out in tetrahydrofuran, triethylamine was used as a base, and ethylchloroformate was used as an activating agent. It has been shown that the best results were obtained when the reaction proceeded at 0-5°C.
Keywords: Органическая химия; Биоорганическая химия