Ռուբեն ՀերյաՆի և Վահան Չերազի գործունեության համեմատական վերլուծություն - Հովհաննիսյան, Հեղինե
Սույն հոդվածում ներկայացվում է Ռուբեն Հերյանի և Վահան Չերազի գործունեությունը, երկու նվիրյալներ, ովքեր մտան պատմության մեջ որպես որբերին փրկող, դաստիարակող, հայրենասիրություն սերմանողներ, որոնց հիշում են այսօր և նրանց նվիրված հուշակոթողներ են դնում, հիմնում կազմակերպություններ նրանց անուններով, անվանակոչում փողոցներ: Անդրադարձ է կատարվում երկու հայրենասեր կերպարների, ովքեր իրենց գործունեությունը կազմակերպեցին համագործակցելով հայ ազգային կուսակցությունների, բարեգործական միությունների, Մերձավորարևելյան նպաստամատույցի և այլ կազմակերպությունների հետ: В течение периода, который последовал Армянскому геноциду, многие миссионеры начали работать, имея цель спасти от рабства армянских сирот и женщин, которые оказались в мусульманских гаремах. В такой тяжелой работе себя проявили не только иност-ранцы, но и армяне. В статье представлена деятельность Рубена Геряна в пустыне Дейр-эз-Зор по спасению сирот и женщин по архивным материалам Национального архива РА. Работа Геряна неоценима для армянского народа, но также неоценима роль Ваана Чераза, который работал в сиротских приютах Александрополя в Восточной Армении. Оба героя самоотверженно проявили себя в то суровое время, они сделали все для спасения и воспитания сирот, которые стали основой перерождения армянского народа. During the period that followed the Armenian Genocide, many missionaries began working with the goal of saving Armenian orphans and women who ended up in Muslim harems from slavery. In such hard work, not only foreigners, but also Armenians showed themselves. The article discusses the effort of Ruben Heryan in the Ter-Zor desert to save orphans and women according to some archival materials of the National Archives of the Republic of Armenia. Heryan's implementation is invaluable for the Armenian people. The role of Vahan Cheraz, who worked in the orphanages of Alexandropol in Eastern Armenia, is invaluable as well. Both heroes selflessly proved themselves at that harsh time, they did their
Keywords: Հայոց պատմություն; Բարեգործություն