Կարսի անկման գնահատականը ժամանակի հայ պատմագրության մեջ (1920թ. հոկտեմբեր) - Մովսեսյան, Նարինե
1920թ. թուրք-հայկական պատերազմի տարբեր հարցերի վերաբերյալ հայ պատմագրության մեջ բազմաթիվ ուսումնասիրություններ են կատարվել: Տարբեր հեղինակների կողմից ներկայացվել են նախապատերազմյան ժամանակաշրջանի ռազմաքաղաքական բարդ իրավիճակի քննությունը, պատերազմի պատճառներն ու բնույթը, ռազմական գործողությունների ընթացքն ու պարտության պատճառները, միջազգային աննպաստ պայմաններում հայկական կողմին պարտադրված ծանրագույն պայմանագրի կնքման իրողությունը և այլն: Հոդվածում փորձ է արվում ի մի բերել քննարկվող հարցերը, որոնց մեջ կարևորագույն տեղ է զբաղեցնում պատերազմի ելքի համար ճակատագրական նշանակություն ունեցած Կարսի անկումը: Вследствие турецко-армянской войны 1920 г. Республика Армения не только по-несла огромные потери человеческого, материального и морального характера, но и потеряла почти половину своей территории: Карсскую область, Сурмалинский уезд и Шарур-Нахичевань. В статье раскрываются позиция и отношение историков, очевидцев и партийно-политических деятелей к ключевым вопросам причин падения Карса. As a consequence of the Turkish-Armenian War of 1920 the Rpublic of Armenia sustaind not only significant losses in material and lives, but also almost the half of its territory, especially the region of Kars, the provinces of Surmalu and Sharur-Nakhidjevan. The article illustrates the position and attitude of historians, eye-witnesses, party-political leaders over the problem of the real reasons of the fall of Kars.
Keywords: Հայոց պատմություն