Կարսի փոխանորդությունը Հայաստանի առաջին Հանրապետության տարիներին - Մանուչարյան, Աշոտ
Հոդվածում ներկայացվում է Հայաստանի առաջին Հանրապետության տարիներին (1918-1920 թթ.) Երևանի հայրապետական թեմի Կարսի փոխանորդության գործունեությունը (1919 թ. մայիս-1920 թ. հոկտեմբեր), որը փոխանորդներ Արտակ և Կորյուն վարդապետների անկոտրում ջանքերով հիմնականում ծավալվել է մարզի եկեղեցիների, նախ և առաջ բերդաքաղաքի հնամենի Սբ Առաքելոց տաճարի վերագործարկման, հարյուրավոր որբացած երեխաների հոգածության ուղղությամբ: В годы Первой Республики Армения (1918-1920) деятельность Карсского викариата патриархальной епархии Еревана (май 1919 - октябрь 1920) усилиями викариев архимандритов Артака Смбатянца и Корюна Саакяна в основном осуществлялась в зановом открытии армянских церквей региона, прежде всего старинного храма Св. Аракелоца Карса, а так же забота о сотнях детей-сирот. В октябре 1920 года в Карс прибыл епископ Гарегин Овсепян, чтобы ободрить армянских солдат, и остался в армии до конца 4 сентября 1920 г. Католикос Всех Армян Георг V Суренянц (1911-1930) учредил Ванандскую (Карсскую) епископальную епархию, которая, однако, не состоялась по причине падения Карса 29 октября. During the years of the First Republic of Armenia (1918-1920), the activities of the Kars Vicariate of the Patriarchal Diocese of Yerevan (May 1919 - October 1920), through the efforts of the vicars of Archimandrites Artak Smbatyants and Koryun Sahakyan, were mainly carried out in the reopening of Armenian churches in the region, primarily the ancient temple of St. Arakelots Kars, as well as caring for hundreds of orphans. In October 1920, Bishop Garegin Hovsepyan arrived in Kars to encourage the Armenian soldiers, and remained in the army until the end. On September 4, 1920, Catholicos of All Armenians George V Surenyants (1911-1930) established the Vanand (Kars) Episcopal Diocese, which, however, did not take place due to the fall of Kars on October 29.
Keywords: Հայոց պատմություն