Переход сверхпроводник-изолятор в ультратонких нанопластинах Sb2Te3 - Кузанян, А. А.; Арутюнян, С. Р.
Исследована проводимость монокристаллических нанопластин топологического изолятора Sb2Te3. В ультратонких нанопластинах Sb2Te3 при температуре около 4 К возникает резкое падение сопротивления, которое является проявлением сверхпроводимости. Результаты показывают, что наличие оптимальной степени беспорядка является необходимым условием возникновения сверхпроводимости. В этих нанопластинах наблюдается перестраиваемый магнитным полем переход сверхпроводник−изолятор. Температурная зависимость магнитосопротивления в полях меньше критического (B < BC) показывает последовательную трансформацию слабой антилокализационной аномалии в сверхпроводящий переход. Получено значение показателя корреляционной длины ν=0.75±0.05 с применением теории масштабирования. Հետազոտվել է Sb2Te3 տոպոլոգիական մեկուսիչի միաբյուրեղային նանոթիթեղների հաղորդականությունը։ Sb2Te3-ի գերբարակ նանոբյուրեղներում 4 Կ ջերմաստիճանի մոտ տեղի է ունենում դիմադրության կտրուկ անկում, որը գերհաղորդականության երևույթի դրսևորում է։ Արդյունքները ցույց են տալիս, որ անկանոնության օպտիմալ մեծությունը հանդիսանում է գերհաղորդականության դրսևորման անհրաժեշտ պայման։ Այս 2D չկարգավորված գերհաղորդիչ նանոթիթեղների համակարգում դիտվում է մագնիսական դաշտով փոխակերպվող գերհաղորդիչ-մեկուսիչ անցում: Մագնիսադիմադրության ջերմաստիճանային կախվածությունը կրիտիկական արժեքից ցածր դաշտերում (B < BC) ցույց է տալիս թույլ հակատեղայնացման անոմալիայի հաջորդական վերափոխումը գերհաղորդիչ անցման: Կիրառելով չափայնացման տեսությունը ստացվել է կորելացիոն երկարության ցուցանիշի մեծությունը ν = 0.75 ± 0.05 The conductivity of single-crystal nanoplates of the Sb2Te3 topological insulator is investigated. In ultrathin Sb2Te3 nanoplates at a temperature of about 4 K, a sharp drop in resistance occurs, which is a manifestation of superconductivity. The results show that the presence of a certain optimal degree of disorder is a necessary condition for the onset of superconductivity. A magnetic-field tunable superconductor - insulator transition in a disordered 2D superconducting system is observed in these nanoplates. The temperature dependence of the magnetoresistance in the fields less than the critical one (B < BC) shows a consistent transformation of the weak antilocalization anomaly into the superconducting transition. The value of the correlation length exponent ν = 0.75±0.05 was found using the scaling theory.
Keywords: Физика; Теплопроводность