Электродный материал для суперконденсаторов на основе продуктов твердофазного пиролиза металл-фталоцианинов - Гюласарян, А. Т.; Азизбекян, Г. Г.; Сисакян, Н. С.; Чиалингарян, Г. Н.; Грапов, Д. В.; Кукуть, Ю. М.; Шароян, Э. Г.; Манукян, А. С.
Путем твердофазного пиролиза фталоцианина никеля (NiC32N8H16) и фталоцианина кобальта (CoC32N8H16) получены нанокомпозиты Ni@C в графитоподобной углеродной матрице и наночастицы кобальта в углеродных нанотрубках. Концентрации металла в углеродной матрице в обеих случаях и в Ni/C и в Co/C одинаковы – 12 вес%. Структура и морфология полученных образцов исследованы методами сканирующей и просвечивающей электронной микроскопии высокого разрешения и рентгеновской дифракции. Исследованы емкостные и резистивные характеристики полученных соединений Ni/C и Co/C в качестве электродного материала для суперконденсаторов (СК). Удельные ёмкости изме-ренные методом циклической вольтамперометрии равны 12 Ф/г и 8 Ф/г для образцов Ni/C и Co/C, соответственно. Синтезированные соединения могут стать перспективным электродным материалом для суперконденсаторов с электролитным раствором H2SO4. Նիկել ֆտալոցիանինի (NiC32H16N8) և կոբալտ ֆտալոցիանինի (CoC32H16N8) պինդ ֆազային պիրոլիզի արդյունքում պատրաստվել են գրաֆիտանման կառուցվածքներում տեղակայված Ni@C նանոկոմպոզիտներ և ածխածնային նանոթելերում տեղակայված կոբալտի նանոմասնիկներ։ Մետաղի պարունակությունը ածխածնային մատրիցում երկու դեպքում էլ կազմում է զանգվածի 12%-ը: Ստացված նմուշների կառուցվածքը և մորֆոլոգիան հետազոտվել են բարձր լուծողականության տեսածրող և լուսածրող էլեկտրոնային մանրադիտակների, ինչպես նաև ռենտգենյան դիֆրակցիայի միջոցով։ Հետազոտվել են Ni/C և Co/C միացությունների՝ որպես սուպերկոնդենսատորների էլեկտրոդային նյութերի, ռեզիստիվ և ունակային բնութագրերը: Ցիկլիկ վոլտ-ամպերային բնութագրերի միջոցով չափված տեսակարար ունակությունները Ni/C և Co/C նմուշների համար համապատասխանաբար 12 Ֆ/գ և 8 Ֆ/գ է։ Սինթեզված միացությունները կարող են հեռանկարային հանդիսանալ որպես էլեկտրոդային նյութեր՝ H2SO4 էլեկտրոլիտային լուծույթով սուպերկոնդեսատորների համար: Nanocomposites of Ni@C in grafite-like matrix and cobalt nanoparticles in carbon nanotubes were obtained by solid-phase pyrolysis of nickel phthalocyanine (NiC32H16N8) and cobalt phthalocyanine (CoC32H16N8). The metal concentrations in the carbon matrix in both cases in Ni/C and Co/C are the same – 12 wt%. The structure and morphology of the obtained samples were investigated by high-resolution scanning and transmission electron microscopy and X-ray diffraction. The capacitive and resistive characteristics of the obtained Ni/C and Co/C compounds as an electrode material for supercapacitors (SC) have been investigated. The specific capacities measured by cyclic voltammetry are 12 F/g and 8 F/g for Ni/C and Co/C samples, respectively. The synthesized compounds can become a promising electrode material for supercapacitors with an electrolyte solution of H2SO4.
Keywords: Физика