Дифракция фраунгофера на щели в однородную анизотропную среду - Ерицян, О. С.; Лалаян, А. А.; Маргарян, А. Л.; Мкртчян, А. Г.; Хачатрян, Ж. Б.
Рассмотрена Фраунгоферова дифракция света на щели на непрозрачном экране, расположенном между вакуумом и однородной анизотропной средой в отсутствие и в присутствии поглощения при различных ориентациях оптической оси среды относительно щели. Обобщена известная формула дифракции в вакууме, включающая также случай дифракции в одноосную анизотропную среду, в отсутствие поглощения. Получена формула, позволяющая определять направления дифракционных минимумов и максимумов с учетом поглощения. Դիտարկված է լույսի Ֆրաունհոֆերի դիֆրակցիան ճեղքից անթափանց էկրանի վրա, որը գտնվում է վակուումի և համասեռ անիզոտրոպ միջավայրի միջև, կլանման առկայության և բացակայության պայմանում միջավայրի օպտիկական առանցքի տարբեր ուղղվածությունների դեպքերում: Ընդհանրացված է դիֆրակցիայի հայտնի բանաձևը վակուումում, որը ներառում է միառանցք միջավայրի դեպքը` երբ կլանումը բացակայում է: Ստացված է բանաձև, որը հնարավորություն է տալիս որոշել դիֆրակցիոն մաքսիմումների և մինիմումների ուղղությունները` կլանման առկայության դեպքում: Fraunhofer diffraction of light by a slit on an opaque screen located between a vacuum and a homogeneous anisotropic medium in the absence and in the presence of absorption at different orientations of the optical axis of the medium relative to the slit is considered. The well-known formula for diffraction in vacuum is generalized, which also includes the case of diffraction into a uniaxial anisotropic medium in the absence of absorption. A formula has been obtained that makes it possible to determine the directions of the diffraction minima and maxima taking into account the absorption.
Keywords: Физика; Кристаллография