Բաղնիքի ծեսը հայոց մեջ - Պողոսյան, Սվետլանա
Հայոց կենցաղում նկատելի տեղ են զբաղեցրել բաղնիքները, որոնք Հայաստանում կառուցվել են հնագույն ժամանակներից: Բացի պալատական ու եկեղեցական համալիրներում կառուցված բաղնիքներից, հասարակական մեծ բաղնիքներ կառուցվել են նաև քաղաքներում: Բոլոր բաղնիքների տեխնիկական կարևոր կողմերից էր այն, որ դրանք ունեցել են գետնից բավականաչափ բարձր հատակներ և շենքի պատերի ու սյուների մեջ կառուցման ընթացքում զետեղված ջրի և գոլորշու մղման համար՝ կավե խողովակներ: Տաքացվող ջրի կրակի ողջ զորությունը վարպետորեն մղվել է հատակի տակ, իսկ տաք ջուրն ու գոլորշին` խողովակների մեջ, որոնցով ապահովվել է բաղնիքի հատակի ու պատերի տաքացումը, ջրի ու շոգու մատակարարումը: В XIX -начале XX в. посещение бани у армян было явлением преимущественно городского быта. В селениях мылись зимой в доме, летом - на дворе, в специально отведенном месте или в хлеве. Посещение бани превращалось в настоящий церемониал. Баня являлась местом встреч, бесед, проведения досуга, общения и обмена информацией. Здесь, временно оторвавшись от повседневных забот, вовлекались в события общины. Баня была также местом смотрин и выбора невесты. Баня и ее ритуалы были связаны с переходными обрядами - инициациями, являясь своеобразной границей между буднями и праздниками. Как женщины, так и мужчины предпочли традиционно посещать баню с родственниками, друзьями, соседями своего же пола. Примечательно, что подобное предпочтение сохранилось в быту достаточно долгое время. Своеобразной модификацией этого обычая можно считать современные сауны - с новыми проявлениями. In the 19th and early 20th centuries, going to public bath houses was predominantly an urban phenomenon among Armenians. In villages in winter they used to bath in the houses, in summer - in a specially designated part of a courtyard or in barns. Visitting to the bathhouse was a real ceremony. The bathhouse was a place for meetings, conversations, entertainment and communi-cation. Here, one could temporarily forget everyday worries and get acquainted with the events of the community. It was also a place to choose a bride. Bathing rituals were associated with the transition and dedication ceremonies and served as a boundary between everyday life and celebration. Traditionally, both men and women preferred to go to the public baths with relatives, friends and neighbours of the same sex. It is noteworthy that this preference has been preserved in everyday life for a long time. Modern saunas can be considered a unique change of this custom.
Keywords: Ազգագրություն