Մետաղյա ջրխմիկների տիպաբանական բնութագիրը - Ավետիսյան, Մերի
Հոդվածում ներկայացված են ջրխմիկների մետաղյա տարբերակներ, որոնց տարածվածությունը կենցաղում կապված էր XIX-XX դարերում Հայաստանի և Անդրկովկասի բազմաթիվ քաղաքներում պղնձագործության զարգացման ծավալների մեծացման հետ: Փորձ է արվել դիտարկել ջրխմիկների արտաքին ձևի և տարածաշրջանային առանձնահատկությունները Հայոց ազգագրության թանգարանի պղնձե ջրխմիկների հավաքածուի ուսումնասիրության, ինչպես նաև ժամանակակից պղնձագործ վարպետների փոխանցած տեղեկությունների հիման վրա: В XIX-XX вв. металлические чаши для питья воды были характерны для сельского и городского быта и широко применялись почти во всех историко-этнографических регионах Армении. Исходя из региональных, внешних и декоративных особенностей металлических чаш, типологически их можно разделить на две основные группы. Использование металлических чаш, представляющих первый тип, с поддоном, одной ручкой и выпуклым туло-вом, обусловлено миграцией ремесленников из Западной Армении в 30-ые годы XIX века. Чаши второго типа, с плоским дном, цилиндрическим туловом, одной ручкой, были в основном распространены в комплексе посуды историко-этнографических регионов Сюник-Арцах и Тавуш. Metal water pewters were typical in the rural and urban everyday life in the XIX-XX centuries and were widely used in almost all the historical-ethnographic regions of Armenia. The pewters were classitied into two large groups based on their areal, shape and ornamentation peculiarities. The use of the first type stands is conditioned especially by the immigration of craffsmen from western Armenia in the 1830 s. The second type flat-bottomed, cydindrical,straight-bodied, one-handled pewters were mainly used in dinner sets of the historical-ethnographic regions of Synik-Artsakh, Tavush.
Keywords: Ազգագրություն