Ճապոնիայի տնտեսական քաղաքականությունը Հայաստանում (1992-2021 թթ.) - Հարությունյան, Եվա («Վառմ» տպ.)
Հոդվածի նպատակն է ցույց տալ հայ-ճապոնական դիվանագիտական հարաբերությունների հաստատումից հետո Ճապոնիայի տնտեսական քաղաքականությունը Հայաստանի նկատմամբ: Հոդվածում ներկայացված է Ճապոնիայի տնտեսական քաղաքականության 3 փուլ՝ հաշվի առնելով Ճապոնիայի կողմից Հայաստանին տրամադրվող աջակցության տեսակը, որը փոխկապակցված է Հայաստանի տնտեսական աճի և ՀՆԱ-ի մակարդակի հետ: Առաջին փուլն ընդգրկում է 1992-1999 թթ., որի ժամանակ երկկողմ տնտեսական հարաբերությունները սահմանափակվում էին միայն Ճապոնիայի կողմից Հայաստանին տրամադրվող անհատույց դրամաշնորհային օգնությամբ՝ նպատակ ունենալով աջակցել նորանկախ պետության տնտեսության վերականգնմանը և ապահովել կայուն տնտեսական աճ: Երկրորդ փուլի (2000-2004 թթ.) ընթացքում սկիզբ դրվեց երկու երկրների միջև տնտեսական համագործակցությանը: Հայաստանն իր կայուն տնտեսական աճի շնորհիվ Ճապոնիայի կողմից ստացավ փոխառություններ, որի նպատակը տնտեսական ենթակառուցվածքների զարգացումն էր: Այս տարիներին ամրապնդվեցին երկկողմ տնտեսական հարաբերությունները: The purpose of this article is to show the economic policy of Japan towards Armenia after the establishment of Armenian-Japanese diplomatic relations. The article presents three phases of Japan's economic policy, taking into account the type of assistance provided by Japan to Armenia, which is correlated with Armenia's economic and GDP’s growth. The first phase covers 1992-99, during which bilateral economic relations were limited to grant assistance provided by Japan to Armenia, with the aim of supporting the economic recovery of the newly independent state and ensuring sustainable economic growth. The second phase (2000-04) marked the beginning of economic cooperation between the two countries. Due to its stable economic growth, Armenia received loans from Japan for developing economic infrastructures.
Keywords: Ճապոնիա; Հայաստան; Տնտեսական հարաբերություններ