Թվային տեխնոլոգիաների միջազգային փորձը և դրա ներդրումը ՀՀ գյուղատնտեսության ոլորտում (բլոկչեյն) - Շահինյան, Տ. Գ. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Բլոկչեյնի օգտագործումն օգնում է խուսափել ռիսկերից և ապահովել նախնական պատվերներով աշխատելու անվտանգությունը, բարելավել մատակարարման շղթաների կազմակերպումը ագրոպարենային շուկայում և նվազեցնելու գործարքի ծախսերը: Այս տեխնոլոգիայի օգտագործումը պարզեցնում է անասնաբուժական և բուսասանիտարական հավաստագրման ընթացակարգերը, զարգացնում է օրգանական ապրանքների շուկան, ապահովում է ապրանքների ծագման վայրի մասին իրազեկումը և կանխել արտադրանքի կեղծումը: Հնարավորություն է ստեղծում ներդրողների համար բիզնես գործընթացների թափանցիկությունն ապահովելու համար: Դա խթանում է ներքին գյուղատնտեսական ապրանքների արտահանումը և բարձրացնում սպառողների պահանջարկի գնահատման օբյեկտիվությունը: Դրանով բլոկչեյնը ներգրավված բոլոր կողմերին տրամադրում է գյուղատնտեսական մատակարարման շղթայի ճշմարիտ տեղեկատվության մեկ աղբյուր: Использование Блокчейна позволяет избежать рисков и обеспечить безопасность работы с предварительными заказами, улучшает организацию цепочек поставок на агропродовольственном рынке и снижает транзакционные издержки. Использование блокчейна упрощает процедуры ветеринарной и фитосанитарной сертификации, развивает рынок органических продуктов, обеспечивает осведомленность о месте происхождения товаров и предотвратить фальсификацию продуктов. Создает возможности обеспечить прозрачность бизнес-процессов для потенциальных инвесторов. Данная технология позволяет стимулировать экспорт отечественной сельхозпродукции и повысить объективность оценки потребительского спроса. Блокчейн предоставляет всем участвующим сторонам единый источник проверенной информации для сельскохозяйственной логистической цепочки. Тhe use of Blockchain technology helps to avoid risks and ensure the safety of working with pre-orders, improves the organization of supply chains in the agri-food market, and reduces transaction costs. The use of the blockchain helps to simplify the procedures for veterinary and phytosanitary certification, develops the market for organic products, ensures awareness of the place of origin of the goods, and prevents product falsification. There are opportunities to ensure transparency of business processesfor potential investors. This ultimately allows to stimulate the export of domestic agricultural products and increases the objectivity of consumer demand assessment. The blockchain provides all parties involved with a single source of truthful information for the agricultural logistics chain.
Keywords: Գյուղատնտեսություն