Դրամավարկային և հարկաբյուջետային քաղաքականությունը ֆինանսական աքսելերատորի առկայությամբ DSGE մոդելներում ՀՀ օրինակով - Հարությունյան, Ա. Դ.; Ավետիսյան, Ա․ Ա․ (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ժամանակակից աշխարհում իրական մակրոտնտեսական փոփոխականների վարքագծի ուսումնասիրությունը ցույց է տա- լիս, որ հաճախ դրանք ենթարկվում են կարճաժամկետ տատանումների։ Իրական մակրոտնտեսական փոփոխականների տատանումների ուսումնասիրությունն արդի տնտեսագիտության անկյունաքարային նպատակներից մեկն է։ Դրամավարկային և հարկաբյուջետա- յին քաղաքականության` իրական մակրոտնտեսական փոփոխականների վրա ազդեցության գնահատման համատեքստում կարևորություն է տրվում ֆինանսական շուկաների դերին։ Ֆինանսական կոշտությունների առկայության պայմաններում մակրոտնտեսական շոկերի՝ իրական փոփոխականների վրա ազդեցության ընդլայնումն ու խորացումը մոդելավորվել են որպես ֆինանսական աքսելերատորի մեխանիզմ։ Հոդվածում որպես հիմք ընդունելով ֆինանսական աքսելերատորի առկայությամբ ընդհանուր հավասարակշռության մոդելների փորձը` աքսելերատորի մեխանիզմը մոդելավորվել է ՀՀ տնտեսության համար՝ փոքր բաց տնտեսության ենթադրությամբ։ ՀՀ տնտեսության համար ստացված արդյունքները ցույց են տալիս, որ դրամավարկային և հարկաբյուջետային քաղաքականության ազդեցությունները ֆինանսական աքսելերատորի առկայության պայմաններում ավելի են ուժգնանում և խորանում։ Изучение поведения реальных макроэкономических переменных в современном мире свидетельствует о том, что они часто подвержены краткосрочным колебаниям. Изучение колебаний реальных макроэкономических переменных является одним из краеугольных камней современной экономической науки. В контексте оценки воздействия денежно-кредитной и налогово-бюджетной политики на реальные макроэкономические переменные подчеркивается важность роли финансовых рынков. В условиях наличия финансовой жесткости расширение и углубление воздействия макроэкономических шоков на реальные переменные было смоделировано в качестве механизма финансового акселератора. В статье, принимая за основу опыт моделей общего равновесия с финансовым акселератором, механизм акселератора был смоделирован для экономики РА с допущением малой открытой экономики. Результаты, полученные для экономики РА, свидетельствуют о том, что при наличии финансового акселератора воздействие денежно-кредитной и налогово-бюджетной политики усиливается и углубляется. A study of the behavior of real macroeconomic variables in the modern world shows that they are often subject to short-term fluctuations. The study of fluctuations in real macroeconomic variables is one of the cornerstones of modern economics. In the context of assessing the impact of monetary and fiscal policies on real macroeconomic variables, the role of financial markets is emphasized. In the presence of financial rigidites, the amplification and propagation of the impact of macroeconomic shocks on real variables has been modeled as a mechanism of financial accelerator. Based on the experience of general equilibrium models in the presence of a financial accelerator, the accelerator mechanism has been modeled for the Armenian economy with the assumption of a small open economy. The results obtained for the Armenian economy show that the effects of monetary and fiscal policies are intensifying and deepening in the presence of a financial accelerator.
Keywords: Տնտեսագիտություն