ՀՀ անշարժ գույքի շուկայի զարգացման միտումները - Տոնիկյան, Ա. Ս. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Անշարժ գույքի շուկան համարվում է շատ զգայուն համակարգ տնտեսական և ոչ տնտեսական փոփոխությունների նկատմամբ. քաղաքաշինական ու ներդրումային ծրագրերի իրականացումը, գործարքների գրանցման գործընթացի պարզեցումը, օրենսդրական դաշտի կատարելագործումն ու ինքնակամ կառույցների օրինականացումը, ինչպես նաև շուկայի մասնակիցների սպասումային վարքագիծն էական ազդեցություն են ունենում անշարժ գույքի շուկայի զարգացման միտումների վրա: Այդ ամենը հաշվի առնելով՝ հոդվածում դիտարկվել և վերլուծության են ենթարկվել Հայաստանում անշարժ գույքի նկատմամբ իրականացվող գործարքների դինամիկան, դրանց բաշխվածությունը՝ ըստ տեսակների, պետությունների, բնակարանների միջինացված շուկայական արժեքները՝ ըստ Երևանի ու ՀՀ մարզկենտրոնների, իսկ վերջում ներկայացվել են համապատասխան առաջարկություններ՝ ՀՀ անշարժ գույքի շուկայում զարգացման դրական միտումներ ապահովելու համար: Рынок недвижимости является очень чувствительной к экономическим и неэкономическим изменениям системой: реализация градостроительных и инвестиционных программ, упрощение процесса регистрации сделок, усовершенствование законодательства и легализация своевольно воздвинутых строений, а также выжидательное поведение участников рынка оказывают существенное влияние на тенденции развития рынка недвижимости. С учетом всего вышесказанного, в статье рассмотрена и проанализирована динамика сделок, совершаемых в отношении недвижимости в Армении, их распределение по видам, по государствам, усредненная рыночная стоимость квартир по районам Еревана и региональным центрам Республики Армения, а в конце представлены соответствующие предложения по обеспечению положительных тенденций развития на рынке недвижимости РА. The real estate market is a very sensitive system to economic and non-economic changes: the implementation of urban planning and investment programs, simplification of the transaction registration process, improvement of legislation and the legalization of arbitrarily erected buildings, as well as the expectant behavior of market participants have a significant impact on the development trends of the real estate market. Taking into account all of above-mentioned, the article examines and analyzes the dynamics of transactions in relation to real estate in Armenia, their distribution by type, by state, the average market value of apartments in the districts of Yerevan and regional centers of the Republic of Armenia, and at the end, the corresponding proposals are presented to ensure positive development trends in the real estate market of RA.
Keywords: Տնտեսություն