Квалимитрическая оценка объекта культурного наследия и ущерба от культуроцида - Гаспарян, М. Ю. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В условиях быстрой смены парадигм и установления новых правил игры, усиления угроз от войн, революций и терроризма, историко-культурное наследие находится под особой угрозой. Сегодня как никогда требуется международное внимание и построение механизмов правовой и экономической защиты объектов историко- культурного наследия, а также предотвращения угроз. Квалимитрическая оценка культурного наследия и ущерба, наносимого такого рода объектам, может стать основой для создания таких механизмов, а также для обеспечения правосудия в отношении лиц, организаций и государств, которые совершают массовые преступления против человечества - разрушают наше наследие. Պարադիգմաների արագ փոփոխության և խաղի նոր կանոնների հաստատման, պատերազմների, հեղափոխությունների և ահաբեկչության սպառնալիքների աճի համատեքստում պատմամշակութային ժառանգությունը գտնվում է հատուկ վտանգի տակ: Այսօր, ավելի քան երբևէ, պահանջվում է պատմամշակութային ժառանգության օբյեկտների միջազգային ուշադրություն, իրավական և տնտեսական պաշտպանության, ինչպես նաև սպառնալիքների կանխարգելման մեխանիզմների կառուցում: Մշակութային ժառանգության և նման օբյեկտներին հասցված վնասների որակագիտական (կվալիմետրիկ) գնահատումը կարող է հիմք հանդիսանալ նման մեխանիզմների ստեղծման, ինչպես նաև մարդկության դեմ զանգվածային հանցագործություններ կատարող՝ մեր ժառանգությունը ոչնչացնող անձանց, կազմակերպությունների և պետությունների նկատմամբ արդարադատության ապահովման համար: In the context of a rapid change of paradigms and the establishment of new rules of the game, increasing threats from wars, revolutions and terrorism, the historical and cultural heritage is under a special threat. Today, as never before, international attention and the construction of mechanisms for legal and economic protection of objects of historical and cultural heritage, as well as prevention of such threats, are required. A qualemtric evaluation of cultural heritage and damage caused to the objects of heritage can become the basis for the creation of such mechanisms, as well as for ensuring justice against individuals, organisations and states that commit massive crimes against humanity - destroying our heritage.
Keywords: Экономическая политика