Հայաստանի դենդրոֆլորայի որոշ հազվագյուտ ռելիկտային ներկայացուցիչների էկոլոգիական հարմարվողականությունը in situ և ex situ պայմաններում - Հովակիմյան, Ժ. Հ.; Ֆայվուշ, Գ. Մ.; Վարդանյան, Ժ. Հ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ուսումնասիրվել են Հայաստանի Հյուսիսարևելյան տարածաշրջանում տարածված և ՀՀ Կարմիր գրքում գրանցված Corylus colurna L., Taxus baccata L. Staphylea pinnata L. հազվագյուտ և վտանգված ռելիկտային տեսակների էկոֆիզիոլոգիական առանձնահատկությունները ինչպես Իջևանի ֆլորիստիկ շրջանում, այնպես էլ Երևանի և Վանաձորի բուսաբանական այգիներում: Գնահատվել է ուսումնասիրված ծառատեսակների հարմարվողականությունը, և բացահայտվել են խոցելիության հնարավոր պատճառները in situ և ex situ պայմաններում: Նշված շրջաններում էկոֆիզիոլոգիական մի շարք ցուցանիշների (ֆոտոսինթեզի ու տրանսպիրացիայի ինտենսիվություն, ջրային անբավարարություն, քլորոֆիլի պարունակություն, ասիմիլյացիա) առանձնահատկությունները պայմանավորված են կլիմայի չորության ինդեքսի` դրանց հարմարվողականությամբ: Исследованы эко-физиологические особенности трех редких реликтовых видов древесных растений (Corylus colurna L., Taxus baccata L., Staphylea pinnata L.), включенных в Красную книгу растений Армении, которые произрастают в естественных условиях северо-востока Армении и в условиях Ереванского и Ванадзорского ботанических садов. Оценена приспособленность исследованных видов и выявлены возможные причины их уязвимости в условиях in situ и ex situ. Целый ряд экофизиологических показателей (интенсивность фотосинтеза и транспирации, водный дефицит, содержание хлорофилла, ассимиляция) изученных растений определяется индексом аридности климата районов исследования, что выявляет их приспособленность к условиям произрастания. The eco-physiological features of three rare relict species of woody plants included in the Red Book of Plants of Armenia (Corylus colurna L., Taxus baccata L., Staphylea pinnata L.), growing in natural conditions in the North-East of Armenia and in the conditions of Yerevan and Vanadzor botanical gardens are investigated. The adaptation of the studied species was assessed and the possible reasons for their vulnerability to in situ and ex situ conditions were identified. A number of eco-physiological indicators (intensity of photosynthesis and transpiration, water deficit, chlorophyll content, assimilation) of the studied plants are determined by the climate aridity index of the study areas, which determines their adaptability to growing conditions.
Keywords: Բուսաբանություն