Показатели распространенности и интенсивности кариеса у детей 3-6 лет города Капана - Сейранян, В. В.; Костандян, А. Р. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Կարիեսը ստոմատոլոգիական ամենատարածված հիվանդություններից մեկն է: Կան երկրներ, որտեղ կարիեսի տարածվածության ցուցանիշը գործնականում հասնում է 100%-ի: Հայտնի է, որ կարիեսը բազմագործոն հիվանդություն է, որի առաջացման համար որոշիչ նշանակություն ունեն տարածաշրջանի ջրային աղբյուրներում ֆտորի մակարդակը, բերանի խոռոչի հիգիենան, սնունդը և այլ գործոններ: Հայաստանի ջրային աղբյուրներում բավականին ցածր է ֆտորի մակարդակը, իսկ Կապան քաղաքը գտնվում է ՀՀ այն տարածաշրջանում, որտեղ խմելու ջրի մեջ ֆտորիդների քանակը նորմայից բավականին ցածր է: Ելնելով դրանից՝ մենք ուսումնասիրել ենք քաղաքի նախադպրոցական տարիքի երեխաների շրջանում կարիեսի տարածվածության և ինտենսիվության ցուցանիշները: Ուսումնասիրվել է նաև կարիեսի կապը այլ կարիեսոգեն գործոնների հետ: Արդյունքում պարզվել է, որ նախադպրոցական տարիքի երեխաների շրջանում բավականին բարձր է կարիեսի տարածվածության ցուցանիշը: Dental caries is one of the most common diseases. There are some countries where the caries prevalence rate is almost 100%. It is known, that caries is a polietiological disease. Among decisive factors it is caused by the high level of fluorides in regional water sources, oral hygene, food etc. The level of fluorides in drinking water in Armenia is quite low, and in Kapan (a town in Armenia) it is even lower. For this reason, we have examined preschool children from Kapan, RA in order to identify caries prevalence and indicators of its intensity. The examination also included the influence of various external harmful cariogenic factors. As a result we have found out that the prevalence rate is quite high among pre-school children.
Keywords: Стоматология