Tinnitus (Шум в ушах) - Mazurek, B.; Shukuryan, L.; Brüggeman, P.; Szczepek, A. J. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В работе описываются психосоматические и психологические аспекты тиннитуса (ушного шума). Авторы считают, что тиннитус нельзя рассматривать исключительно как следствие нарушения слуха и результат повреждений волосковых клеток, слухового пути к головному мозгу с нарушениями физиологических процессов, что приводит к изменениям слуха и как осложнение– появлению ушных шумов. При диагностике и лечении шума в ушах наблюдаются слуховые нарушения, которые играют решающую роль. Это, в свою очередь, определяется психологическими факторами пациента. Աշխատանքում նկարագրվում է ականջների տինիտուսի (ականջների աղմուկ) հոգեսոմատիկ և հոգեբանական կողմերը: Հեղինակները համարում են, որ ականջների աղմուկը չի կարող դիտվել միայն որպես լսողության խանգարման, մազիկավոր բջիջների վնասման և ուղեղի լսողական ուղու՝ ֆիզիոլոգիական պրոցեսների խախտման հետևանք, որը բերում է լսողության խանգարման և որպես բարդություն՝ ականջի աղմուկի: Ականջի աղմուկի ախտորոշման և բուժման մեջ որոշիչ դեր են խաղում լսողության խանգարումները:
Keywords: Medicine