Новые данные к морфологии пыльцы Gladiolus kotschyanus Boiss. (Iridaceae) флоры Армении - Айрапетян, А. М.; Мурадян, А. Г. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
С помощью светового (СМ) и сканирующего электронного (СЭМ) микроскопов изучена морфология пыльцы двух подвидов вида Gladiolus kotschyanus Boiss. (сем. Iridaceae) флоры Армении. Показано что основным отличием на уровне СМ между указанными двумя подвидами являются размеры пыльцевых зерен и, в частности длина большого экваториального диаметра (61.2-65.7 мкм у G. kotschyanus subsp. kotschyanus и 55.0-58.2 мкм у G. kotschyanus subsp. distichus), а на уровне СЭМ – количество шипиков и перфораций на единицу площади поверхности пыльцевого зерна (соответственно 18-19 и 32-33 у G. kotschyanus subsp. kotschyanus, 33-34 и 50-52 – у G. kotschyanus subsp. distichus). Լուսային (ԼՄ) և սկանավորող էլեկտրոնային (ՍԷՄ) մանրադիտակների օգնությամբ ուսումնասիրվել է Հայաստանի ֆլորայի Gladiolus kotschyanus Boiss. (Iridaceae ընտ.) տեսակի երկու ենթատեսակների ծաղկափոշու մորֆոլոգիան: Ցույց է տրված, որ ԼՄ-ի մակարդակով նշված երկու ենթատեսակների միջև հիմնական տարբերությունը համարվում են ծաղկափոշու չափերը, մասնավորապես մեծ հասարակածային տրամագծի երկարությունը (61.2-65.7 մկմ G. kotschyanus subsp. kotschyanus ենթատեսակի մոտ և 55.0-58.2 մկմ G. kotschyanus subsp. distichus-ի մոտ), իսկ ՍԷՄ-ի մակարդակով` փշիկների և ծակոտիների քանակը ծաղկափոշու մեկ միավոր մակերեսի վրա (համապատասխանաբար 18-19 և 32-33 G. kotschyanus subsp. kotschyanus ու 33-34 և 50-52 G. kotschyanus subsp. distichus ենթատեսակների մոտ): Pollen morphology of two subspecies of the species Gladiolus kotschyanus Boiss. (family Iridaceae) of flora of Armenia was studied using light (LM) and scanning electron (SEM) microscopies. The main difference between these two subspecies under LM is the size of pollen grains, and, in particular, the length of the large equatorial diameter (61.2-65.7 μm in G. kotschyanus subsp. kotschyanus, and 55.0-58.2 μm in G. kotschyanus subsp. distichus), and under SEM – the number of spines and perforations per unit surface area of the pollen grain (respectively, 18-19 and 32-33 in G. kotschyanus subsp. kotschyanus, 33-34 and 50-52 in G. kotschyanus subsp. distichus).
Keywords: Ботаника