Ecological-Phytocoenotic Assessment and the Issues of Conservation of the Ararat Valley Relic Salt Marshes - Akopian, J. А.; Ghukasyan, A. G.; Hovakimyan, Zh. H. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The Ararat valley relict salt marshes with Juncetea acuti community represent a considerable scientific interest due to their originality and rich floristic composition. Salt marshes of Ararat are considered to be one of the refuges of the ancient Mediterranean hygro-halophytic flora and are included in the list of natural monuments of Armenia. Data on natural conditions, flora composition, ecological and phyto-cоеnotic characteristics of the habitat are given in the article. The states of rare and endangered plants species are estimated. The need of the habitat conservation regime regulation is discussed. Արարատյան հարթավայրի ռելիկտային աղակալած ճահճուտները նշանակալի գիտական հետաքրքրություն են ներկայացնում իրենց յուրօրինակությամբ և հարուստ ֆլորիստիկ կազմով: Դրանք դիտվում են որպես հինմիջերկրածովային հիգրոհալոֆիտ ֆլորայի ապաստաններից մեկը և ընդգրկված են Հայաստանի բնության հուշարձանների ցանկում: եղեկություններ են բերվում բնական պայմանների, ֆլորայի կազմի, բնակմիջավայրի էկոլոգիական և ցենոտիկ բնութագրերի վերաբերյալ: Տրվում է տարածքում աճող հազվագյուտ և վտանգված բուսատեսակների ներկա վիճակի գնահատականը: Քննարկվում է տվյալ տարածքի պահպանման ռեժիմի կարգավորման անհրաժեշտությունը: Реликтовые ситниково-касатиковые засоленные болота Араратской равнины по своей оригинальности и богатому флористическому составу представляют значительный научный интерес. Они рассматриваются как один из рефугиумов древнесредиземноморской гигрогалофитной флоры и включены в список природных памятников Армении. Приводятся сведения о природных условиях, составе флоры, экологическая и ценотическая характеристика местообитания. Дана оценка состояния произрастающих здесь редких и исчезающих видов растений. Обсуждается необходимость урегулирования режима сохранения данного место-обитания.
Keywords: Botany