Efflux Pumps in Non-Typhoidal Salmonella Isolates Recovered from Patients in Armenia - Zakharyan, M. K.; Arakelova, K. A.; Gevorgyan, Z. U.; Sedrakyan, A. M. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Efflux pumps (EPs) in non-typhoidal Salmonella (NTS) isolates recovered from patients in Armenia were characterized. The uniform presence of major EPs, outer membrane proteins, and genes involved in regulation of EPs was identified in all NTS isolates, multidrug resistant (MDR) and non-MDR. The results indicated association of TetAR and TetBR EPs with resistance to tetracycline (p<0.0001). The high activity of EPs was detected in NTS isolates by Ethidium bromide cartwheel (EtBrC) method. Բնութագրվել են Հայաստանում հիվանդներից անջատված ոչ տիֆոիդ սալմոնելաների (ՈՏՍ) իզոլյատների ակտիվ արտազատման (ԱԱ) համակարգերը: Հակամանրէային դեղամիջոցների նկատմամբ բազմակայունությամբ օժտվածև զգայունություն ցուցաբերող բոլոր հետազոտված ՈՏՍ իզոլյատների գենոմներում բացահայտվել է հիմնական ԱԱ համակարգերի, արտաքին թաղանթային սպիտակուցների և ԱԱ համակարգերի աշխատանքը կարգավորող գեների միատեսակ առկայություն: Բացահայտվել է TetAR և TetBR ԱԱ համակարգերի կապակցվածությունը տետրացիկլինի հանդեպ կայունության հետ (p<0.0001): Բացահայտվել է ՈՏՍ իզոլյատների ԱԱ համակարգերի բարձր ակտիվություն՝ էթիդիում բրոմիդի ԱԱ մակարդակի գնահատման մեթոդի (EtBr cartwheel method) կիրառմամբ: Охарактеризованы эффлюкс системы (ЭС) изолятов нетифоидных сальмонелл (НТС), выделенных от больных в Армении. В геномах всех исследованных изолятов НТС, независимо от фенотипа множественной лекарственной устойчивости, обнаружен идентичный состав основныx ЭС, белков наружной мембраны, а также регуляторных генов ЭС. Выявлена ассоциированность ЭС ТетАR и ТетВR с устойчивостью к тетрациклину (p<0.0001). С применением метода, основанного на детекции уровня флуоресценции бактериальных суспензий в присутствии этидиум бромида (EtBr cartwheel method), выявлена повышенная активность ЭС в изолятах НТС.
Keywords: Biology