Վնասակար տզերի տեսակային կազմը Արմավիրի մարզի պտղատու այգիներում - Թերլեմեզյան, Հ․ Լ.; Ասատրյան, Ս․ Ս․ (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
2019-2021 թթ․Արմավիրի մարզի տարբեր համայնքների պտղատու այգիներում ուսում-նասիրվել է վնասակար տզերի տեսակային կազմը, արդյունքում տարբեր պտղատուների վրա հայտնաբերվել է վնասակար տզերի 13 տեսակ, որոնցից 8-ը՝ տետրանիխային, և 5-ը՝ քառոտ: Տզերով բույսերի վեգետատիվ և գեներատիվ օրգանների բարձր բնակեցվածության և հասցված վնասի պատճառով մշակաբույսերում տեղի է ունենում սինթեզի և շնչառության պրոցեսների խանգարում, արդյունքում շեշտակիորեն ընկնում են բերքի քանակական և որակական ցուցանիշները։ В 2019-2021 гг. в фруктовых садах Армавирской области был изучен видовой состав вредных клещей на разных фруктовых деревьях. В результате были обнаружены 13 видов вредных клещей – 8 видов из которых оказались тетранихоидного типа и 5 видов четвероногих. В результате многочисленности населения и поврежденности вредными клещами вегетативно-генеративных органов растений происходит нарушение процессов синтеза и дыхания, в результате чего резко снижаются количественные и качественные покаатели урожая. The species composition of harmful ticks has been studied in orchards of Armavir region during 2019-2021 years. As a result, 13 species of harmful ticks were found on different fruits. 8 of them are tetranichoid ticks and the other 5 are a four legged ticks. Due to the high population density and damage of the vegetative-generative organs of ticks-infected plants, the synthesis and respiratory processes are disturbed, as a result of which the quantitative-qualitative features of the crop are sharply reduced.
Keywords: Բույսերի վնասատուներ