Влияние факторов различной природы на термостабильность нуклеотидных пар ДНК - Казарян, Р. С.; Согомонян, Л. Р.; Саркисян, С. А.; Бояхчян, Н. Г.; Бабаян, Ю. С. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В данной работе предложен метод исследования избирательности влияния факторов различной природы (низкомолекулярные соединения и миллиметровые электромагнитные волны) на термостабильность нуклеотидных пар ДНК, при исследовании характера изменения дифференциальных кривых плавления одной блочной ДНК под действием исследуемых факторов. Полученные результаты согласуются с данными других авторов, полученных для ДНК с различными GC- содежаниями. Ներկա աշխատանքում առաջարկվել է մեթոդ, որը թույլ է տալիս պարզաբանել տարբեր գործոնների (ցածրամոլեկուլային միացություններ և միլիմետրային էլեկտրամագնիսական ալիքներ) ազդեցությունը ԴՆԹ-ի զույգ հիմքերի վրա՝ ուսումնասիրելով բլոկային կառուցվածքով որևէ ԴՆԹ-ի հալման դիֆերենցիալ կորերի վարքն ուսումնասիրվող գործոնի ազդեցությամբ: Ստացված արդյունքները համընկնում են այլ հեղինակների կողմից տարբեր GC- պարունակությամբ ԴՆԹ-ների վրա կատարված հետազոտությունների հետ: In this work, a method is proposed for studying the selectivity of the influence of factors of various nature (low molecular weight compounds and millimeter electromagnetic waves) on the thermal stability of DNA nucleotide pairs, investigating the nature of the change in the differential curves of melting of one block DNA under the influence of the factors under study. The results obtained agree with the data of other authors obtained for DNA with different GC-contents.
Keywords: Молекулярная биология