Накопление органических кислот в экстракте клубней топинамбура в процессе метаболизма плесневого гриба Aspergillus Niger - Мелкумян, И. Э. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Целью данного исследования является идентификация органиеских кислот с применением плесневого гриба вида Aspergillus niger из инулинсодержащего экстракта клубней топинамбура (Helianthus tuberosus), содержащeго около 6 % инулина. Инулин – это поли-сахарид (полимер) растительного происхождения, состоящийся из двух мономеров – фруктозы (97 %) и глюкозы (3 %), который ранее не использовали для выделения органиеских кислот. Ուսումնասիրության նպատակն է մշակել Aspergillus niger տեսակին պատկանող բորբոսասնկի միջոցով օրգանական թթուներ ստանալու տեխնոլոգիա՝ գետնախնձորի պալարներից ստացած լուծամզվածքից, որոնք պարունակում են մոտ 6 % ինուլին: Ինուլինը բուսական պոլի-սախարիդ է, որը կազմված է երկու մոնոմերներից՝ ֆրուկտոզ (97 %) և գլյուկոզ (3 %), այն մինչ այժմ գրեթե չի ուսումնասիրվել օրգանական թթուներ ստանալու համար: The purpose of this study is to develop a technology for the isolation of organic acid using mould fungi of the species Aspergillus niger from an extract of topinambur tubers (Helianthus tuberosus), which is containing about 6 % inulin. Inulin is a plant polysaccharide (polymer) consists of two monomers- fructose (97 %) and glucose (3 %), which was not previously used for production of organic acid.
Keywords: Биотехнология