Ուշագրավ թաղում Բովեր դամբարանադաշտում - Սարատիկյան, Անի (ՀՀ ԳԱԱ)
Բովեր դամբարանադաշտը գտնվում է ՀՀ Լոռու մարզի Շնող և Թեղուտ գյուղերի միջնամասում՝ Բովեր եկեղեցու կենտրոնական մասից արևմուտք, ծովի մակարդակից 930 մ միջին բարձրության վրա: 2012 թ. պեղումների արդյունքներից պարզ դարձավ, որ N 45 դամբարանը պաշտամունքային թաղում-դամբարան է։ Մ.թ.ա. I հազ. սկզբով թվագրվող, մասամբ խաթարված այդ դամբարանում թաղված էր մի շուն։ Ինչպես Հայաստանի, այնպես էլ տարածաշրջանի համաժամանակյա հնագիտական նյութը ցույց է տալիս, որ համանման թաղումները բնորոշ էին հիշյալ ժամանակաշրջանին և շարունակվում են նաև հետագայում։ Могильник Бовер расположен на территории между селами Шнохи Техут Лорийской области Республики Армении, к западу от центральной части церкви Бовер, на высоте 930 м над уровнем моря. Раскопки могильника N 45 в 2012 году показали, что данное захоронение является культовым, с характерной ритуально-сакральной составляющей. В частично поврежденной гробнице была захоронена собака, здесь же был найден погребальный инвентарь. Археологические материалы параллельных периодов как в Армении, так и в регионе свидетельствуют о том, что подобные захоронения были типичными для указанного периода. Они, безусловно, связаны с этнографическими особенностями региона, что способствует выявлению археологического контекста. Bover cemetery is located in the middle of the villages of Shnogh and Teghut of the Lori region of the Republic of Armenia, to the west of the central part of Bover church, at an average altitude of 930 m above sea level. According to the results of excavations in 2012, it turned out that the tomb No. 45 is a cultburial tomb. A dog was buried in that partially damaged tomb (beginning of the 1st millennium BC). The contemporary archaeological material both from Armenia and the surrounding regions shows that such burials were typical of the mentioned period. The archaeological materials, are certainly linked to ethnographic narratives, which make it possible to draw up a general picture of this phenomenon.
Keywords: Հնագիտություն