Հանրային կառավարման համակարգի տեղեկատվայնացման հիմնախնդիրները ՀՀ-ում - Հարությունյան, Հասմիկ; Քոչարյան, Մարիանա (ՀՀ ԳԱԱ)
Ժամանակակից տնտեսական և կառավարման համակարգերի ձևավորման վրա տեղեկատվական և հեռահաղորդակցական տեխնոլոգիաների (ՏՏ) ազդեցության շնորհիվ XX դ. վերջին համաշխարհային տնտեսությունը արմատական կերպով վերափոխվեց: Վերջին տարիներին տեղեկատվական ու հեռահաղորդակցական տեխնոլոգիաները տնտեսության ցանկացած բնագավառում առաջընթաց ապահովող կարևոր բաղադրիչներ են: XXI դարում ժամանակակից մարդը չի կարող իրականացնել արդյունավետ գործունեություն առանց ՏՀՏ-ի, քանի որ յուրաքանչյուր ոլորտում հաջողություն ապահովելու համար մեծապես կարևորվում են մարդկանց իրազեկվածությունը և տեղեկատվությունն արդյունավետ օգտագործելու ունակությունը, որն էլ տեղեկատվական հասարակության և թվային տնտեսության ստեղծման հիմքն է: Իսկ վերջիններիս ձևավորումը հնարավոր է տնտեսության հանրային կառավարման համակարգում ՏՀՏ ներդրմամբ, ոլորտի տեղեկատվայնացմամբ: Այլ կերպ ասած՝ թվային տնտեսությունում ժամանակակից տեղեկատվական հասարակությունը պահանջում է որակապես նոր հանրային կառավարման համակարգ, որի բարեփոխման կարևոր պայմաններից են ՏՀՏ ներդրումն ու կիրառումը: В результате влияния информационных и телекоммуникационных технологий на формирование современных экономических и управленческих систем мировая экономика конца двадцатого века претерпела радикальные изменения. В последние годы информационные и телекоммуникационные технологии стали важными компонентами в развитии любой области экономики. В XXI веке современный человек не может эффективно работать без ИКТ, поскольку для достижения успеха в любой сфере важна осведомленность людей и умение эффективно использовать информацию, что является основой создания информационного общества и цифровой экономики. А формирование последних возможно с внедрением ИКТ в систему общественного управления, с информатизацией сферы. Иными словами, в условиях цифровой экономики современное информационное общество нуждается в качественно новой системе общественного управления, одним из важных условий реформирования которой является внедрение и применение ИКТ. As a result of the influence of information and telecommunication technologies on the development of modern economic and management systems, the global economy was radically transformed at the end of the 20th century. Nowadays, information and communication technologies are important components of progress in any field of economy. In the 21st century, a modern person cannot perform effective work without ICT, because people's awareness and ability to use information effectively are highly important in order to ensure the success in every field, which is the foundation of the development of information society and digital economy. And the formation of the latter is possible with the implementation of ICT in the public administration system of the economy and with the informationization of the sector. In other words, in the digital economy the modern information society requires a qualitatively new public administration system, one of the most important factors for the improvement of which is the introduction and application of ICT.
Keywords: Տնտեսագիտություն