Քաղաքական որոշումներ ընդունելու գործընթացի մեթոդաբանական վերլուծություն - Գրիգորյան, Նարեկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Քաղաքական որոշումների կայացման գործընթացը միշտ եղել է պետությունների ուշադրության կենտրոնում: Սա ունի մի շարք տեսագործնական դրսևորումներ, որոնք արտացոլում են որոշումների կայացման գործընթացի ամբողջ էությունը: Պետության դեպքում որոշումների կայացման գործընթացի առանձնահատկությունը ավելի շուտ պայմանավորված է փոխադարձության և համամասնության կարևոր սկզբունքներով: Հիմնական նպատակը բոլորի մասնակցությամբ արդյունավետ պետական քաղաքականության իրականացումն է, ինչպես նաև համատեղ փոխընդունելի որոշումների ընդունումը: Համատեղ որոշումների կայացումը սովորաբար հանգեցնում է նրան, որ որոշման արդյունքների և հետևանքների մեղավորը ոչ թե մեկն է, այլ բոլորը: Արդյունավետ որոշումների ընդունումը պայմանավորված է որոշումների կայացման փուլերով, որոնց ճիշտ մեթոդաբանությունը և մոդելավորումը որոշումների ընդունման գործընթացի հիմքն են: Կարևոր խնդիրներից մեկը արտակարգ կամ կրիտիկական իրավիճակներում որոշում կայացնելու խնդիրն է, մի գործընթաց, որն ունի հատուկ ընթացակարգեր և տեխնոլոգիաներ: Կապի տեխնոլոգիաների դերը նույնպես կարևոր է, երբ որոշումների կայացման գործընթացն ուղեկցվում է դիվանագիտական կամ բանակցային գործիքների օգտագործմամբ: Процесс принятия политических решений всегда был в центре внимания государств. В связи с этим существует ряд теорий и практических проявлений, которые отражают суть процесса принятия решений. Специфика процесса принятия решений в условиях государства обусловлена, скорее, важными принципами взаимности и пропорциональности. Здесь основной целью является осуществление эффективной государственной политики при участии всех, а также принятие совместных взаимоприемлемых решений. Принятие совместных решений приводит к тому, что за результат и последствия ответственность будут нести все. Принятие эффективных решений обусловлено их поэтапностью и составляет основу данного процесса с соответствующей методологией и моделированием. Одним из важных вопросов является вопрос принятия решений в чрезвычайных или критических ситуациях, что предполагает специальные процедуры и технологии. При этом важна также роль коммуникационных технологий, когда процесс принятия решений сопровождается применением дипломатических или переговорных инструментариев. The political decision-making process has always been at the center of atten-tion of states. In this regard, there are a number of theories and practical manife-stations that reflect the whole essence of the decision-making process. The specificity of the decision-making process in conditions of the state is rather due to the important principles of reciprocity and proportionality. The main goal here is the implementation of an effective state policy with the participation of all, as well as the adoption of joint mutually acceptable decisions. Making joint decisions leads to the fact that not one, but all will be blamed for the results and consequences. The adoption of effective decisions is conditioned by the stages of deci-sion making, which form the basis of this process by appropriate methodology and modeling. One of the important issues is the issue of decision-making in emergency or critical situations, a process that has special procedures and technologies. The role of communication technologies is also important, when the decision-making process is accompanied by the use of diplomatic or negotiation tools.
Keywords: Քաղաքականություն