Usage of the Field Index in Machine Translation - Grishkyan, Yenok (ՀՀ ԳԱԱ)
The current article discusses the main problems of human and machine translations, and introduces a new lexical description in machine translation for faster and more accurate translation. The new method uses so-called field indicators or the Field Indices to facilitate the MT search engine for words by marking these words with special components creating a semantic field, and allowing the MT devices to search for the word according to its usage in the text. Ներկա հոդվածը համառոտակի ուսումնասիրում է մարդկային և մեքենական թարգմանության առջև ծառացած խնդիրները, ինչպես նաև ներկայացնում է մեքենական թարգմանության ընթացքում կիրառվող բառային նկարագրության նոր մեթոդ, որի շնորհիվ հնարավոր է առավել արագ ու ճշգրիտ թարգմանություններ կատարել: Առաջարկվում է բնագավառային ցուցիչը, որն անմիջապես կկցվի բառին` բնորոշելով նրա կիրառության ոլորտը և հստակեցնելով բառի իմաստային դաշտը: Այս ցուցիչը կհեշտացնի մեքենական համակարգի կողմից բառային ընտրությունը` զգալիորեն բարձրացնելով մեքենական թարգմանության որակը: В статье вкратце обсуждаются проблемы человеческого и машинного переводов, а также представляется новый метод лексического описания, используемый при машинном переводе для быстрого и точного перевода. Новый метод использует так называемые индикаторы сфер, цель которых облегчить поисковую системы слов для машинного перевода, помечая специальными компонентами, уточняя их семантическое поле. Индикаторы сфер позволят механический выбор слов, тем самым значительно повысив качество машинного перевода.
Keywords: Գիտություն; Կրթություն