Manipulative Capacity in the application of the Comparison mechanism - Yeribekyan, Benik (ՀՀ ԳԱԱ)
Հոդվածում ներկայացվել է համեմատության մեխանիզմի ծագումնաբանության որոշ տեսական հիմնավորումներ և որոշ առանձնահատկություններ: Ներկայացվել են նաև համեմատության մեխանիզմի գործնական կիրառման որոշ ոլորտներ, վերլուծվել են հիմնական մանիպուլյատիվ դիտավորությունները: Տեսական հատվածում դիտարկվել և վերլուծվել են համեմատության մեխանիզմի առաջացման խնդիրներն ու առանձնահատկությունները: Մասնավորապես դիտարկվել է Ա. Ադլերի տեսությունը: Հիմնավորվել է այն միտքը, որ համեմատության մեխանիզի առաջացման հիմքերը գալիս են դեռևս վաղ տարիքից: Այստեղ առանձնահատուկ նշանակություն է ունենում համեմատության գործընթացը եղբայրների կամ քույրերի հետ: The article presents some theoretical justifications and some features of the origin of the comparison mechanism. Some areas of the practical application of the comparison mechanism were also presented, and the main manipulative intentions were analyzed. The theoretical part considers and analyzes the problems and features of the development of a comparison mechanism. In particular, the Adler theory is analyzed. The author substantiates the fact that the basis of the comparison mechanism originates in early childhood. In this process, a particular role and significance is the fact of comparison with siblings. В статье рассматриваются некоторые особенности использования механизма сравнения, приводятся теоретические обоснования его возникновения․ Рассматриваются также прикладные области применения механизма сравнения, анализируются основные манипулятивные интенции. В теоретической части рассматриваются вопросы возникновения и особенности механизма сравнения. В частности, анализируется адлеровская теория. Обосновывается тот факт, что основы механизма сравнения берут свое начало в раннем детстве. В данном процессе особую роль и значение имеет факт сравнения с сиблингами.
Keywords: Գիտություն; Կրթություն