Наблюдение электроконвекции в нематических жидких кристаллах рентгеноинтерферометрическим методом - Гаспарян, Л. Г.; Мкртчян, В. П.; Алавердян, Р. А.; Саруханян, Т. М.
Методом рентгеновской интерферометрии регистрировано электроконвекционное (ЭК) явление, возникающее в нематических жидких кристаллах (НЖК) типа Е7 под влиянием внешнего электрического поля. Изучен характер показателей преломления обыкновенной (no) и необыкновенной (ne) волн и определен момент возникновения ЭК в НЖК. Показано, что возникновение ЭК происходит, когда значения no и ne совпадают. Показано также, что в НЖК типа Е7, где отсутствуют свободные носители заряда, под влиянием внешнего эл. поля, может возникнуть ЭК явление как следствие образования связанных зарядов. Ռենտգենաինտերֆերոմետրիկ մեթոդով Е7 տիպի նեմատիկ հեղուկ բյուրեղներում (ՆՀԲ) հետազոտված է էլեկտրոկոնվեկցիայի երևույթի առաջացումը արտաքին էլեկտրական դաշտի ազդեցությամբ: Ուսումնասիրված է սովորական (no) և անսովոր (ne) ալիքների բեկման ցուցիչների վարքը և որոշված է էլեկտրոկոնվեկցիայի երևույթի առաջացման պահը: Ցույց է տրված, որ էլեկտրոկոնվեկցիայի երևույթը առաջանում է, երբ no-ն և ne-ն հավասարվում են: Ցույց է տրված նաև, որ Е7 տիպի ՆՀԲ- ում որոնցում բացակայում են ազատ լիցկակիրները, էլեկտրական դաշտի ազդեցությամբ կարող է առաջանալ էլեկտրոկոնվեկցիա որպես կապված լիցքերի առաջացման հետևանք: The electroconvection (EC) phenomenon arising in nematic liquid crystals (NLC) of type E7 under the influence of an external electric field was recorded by the method of X-ray interferometry. The character of the refractive indices of the ordinary (no) and extraordinary (ne) waves is studied, and the moment of the appearance of EC in the NLC is determined. It is shown that the phenomenon of electroconvection occurs when no and ne tending to the same value. It is also shown that in the E7 type NLC, where there are no free charge carriers, under the influence of an external el. field, an EC phenomenon can occur as a result of the formation of bound charges.
Keywords: Ֆիզիկա; Ռադիոֆիզիկա; Էլեկտրոնիկա; Օպտիկա; Քվանտային էլեկտրոնիկա; Նանոֆիզիկա; Ազդակների ֆիզիկա; Գերհաղորդականություն