Слабая локализация и слабая антилокализация в ультратонких нанопластинах Sb2Te3 - Кузанян, А. А.; Арутюнян, С. Р.
Исследована электрическая проводимость нанопластин топологического изолятора Sb2Te3 разной толщины, выращенных методом парофазного осаждения. Выявлены особенности проводимости в зависимости от поперечного магнитного поля (0–9 Тл) и температуры (3–300 К). В магнитном поле ультратонкие нанопластинки Sb2Te3 толщиной около 11 нм демонстрируют гигантскую аномалию слабой антилокализации, сопутствуемую эффектом слабой локализации. Не- прерывное уменьшение электрического сопротивления с понижением температуры и его резкое падение при температуре 4 К является признаком сверхпроводящего перехода. В ультратонких образцах наблюдается перестраиваемый магнитным полем переход сверхпроводник-изолятор. Ուսումնասիրվել է գոլորշաֆազային փոշենստեցման եղանակով ստացված տարբեր հաստության Sb2Te3 տոպոլոգիական մեկուսիչ նանոթիթեղների էլեկտրահա- ղորդունակությունը: Բացահայտվել են հաղորդականության առանձնահատկություններ կախված լայնակի մագնիսական դաշտից (0–9 Տլ) և ջերմաստիճանից (3–300 Կ): Մագնիսական դաշտում մոտ 11 նմ հաստությամբ գերբարակ Sb2Te3 նանոթիթեղները ցուցաբերում են թույլ հակատեղայնացման հսկա անոմալիա ուղեկցվելով թույլ տեղայնացման ազդեցությամբ: Ջերմաստիճանի նվազմանը զուգահեռ էլեկտրական դիմադրության անընդհատ նվազումը և դրա կտրուկ անկումը 4 Կ ջերմաստիճանում գերհաղորդիչ անցման նշան է: Գերբարակ նմուշներում դիտվում են մագնիսական դաշտի կարգավորելի գերհաղորդիչ-մեկուսիչ անցում: The electrical conductivity of Sb2Te3 topological insulator nanoplates of different thickness, grown by vapor-phase deposition, has been investigated. The features of conductivity are revealed depending on the transverse magnetic field (0–9 T) and temperature (3–300 K). In a magnetic field, ultrathin Sb2Te3 nanoplates with a thickness of about 11 nm demonstrate a giant anomaly of weak antilocalization, accompanied by the effect of weak localization. A continuous decrease in electrical resistance with decreasing temperature and its sharp drop at a temperature of 4 K is a sign of a superconducting transition. Ultrathin samples exhibit a magnetic-field tunable superconductor-insulator transition.
Keywords: Ֆիզիկա; Ռադիոֆիզիկա; Էլեկտրոնիկա; Օպտիկա; Քվանտային էլեկտրոնիկա; Նանոֆիզիկա; Ազդակների ֆիզիկա; Գերհաղորդականություն