Станция вибрирующих струн для измерения горизонтального и вертикального профилей протонного пучка циклотрона С18 в воздухе - Агинян, М. А.; Апраамян, А. П.; Арутюнян, С. Г.; Арутюнян, Г. С.; Лазарева, Э. Г.; Лазарев, Л. М.; Маргарян, А. В.; Шагинян, Л. А.; Даллакян, Р. К.; Манукян, А. А.; Элбакян, В. Х.; Оганесян, Г. А.; et al.
В работе приведены результаты первых экспериментов по измерению горизонтального и вертикального профилей протонного пучка циклотрона C18 с помощью станции профилирования на базе мониторов вибрирующей струны. Измерения проводились на выходе протонного пучка в воздух из специального вакуумного окна установленного на конце пучкопровода циклотрона. Были произведены измерения профилей для различных значениях тока протонного пучка. Станция показала свою работоспособность в условиях сильных помех, обусловленных экспонированием защитных свинцовых пластин протонным пучком. Հոդվածը ներկայացնում է C18 ցիկլոտրոնի պրոտոնային փնջի հորիզոնական և ուղղահայաց պրոֆիլների չափման առաջին փորձերի արդյունքները՝ օգտագործելով պրոֆիլային կայան, որը հիմնված է տատանվող լարի մոնիտորների վրա: Չափումները կատարվել են ցիկլոտրոնի փնջատարի ելքին տեղադրված հատուկ վակուումային պատուհանից պրոտոնային փնջի օդ դուրս գալու ժամանակ: Պրոֆիլները չափվել են պրոտոնի փնջի հոսանքի տարբեր արժեքների համար: Կայանը ցույց է տվել իր արդյունավետությունը ուժեղ խոտորումների առկայությամբ, որոնք առաջանում էին պրոտոնային փնջի պաշտպանիչ կապարի թիթեղների վրա ընկնելու պայմաններում: The paper presents the results of the first experiments on measuring the horizontal and vertical profiles of the proton beam of the C18 cyclotron using a profiling station based on vibrating wire monitors. The measurements were performed at the proton beam exit into the air from a special vacuum window located at the end of the cyclotron beamguide. The profiles were measured for different values of proton beam current. The station showed its operability under the conditions of strong disturbances caused by the exposure of protective lead plates to the proton beam.
Keywords: Ֆիզիկա; Ռադիոֆիզիկա; Էլեկտրոնիկա; Օպտիկա; Քվանտային էլեկտրոնիկա; Նանոֆիզիկա; Ազդակների ֆիզիկա; Գերհաղորդականություն