Hybrid of surface shear waves at the contact interface between piezoelectric and electrically conductive half-spaces - Avetisyan, Ara S.; Gevorgyan, A. V.; Avetisyan, L. V. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The propagation of electro-magnetically active, surface elastic shear waves in a bimaterial composite is considered. The composite consists of the contacting piezoelectric and perfectly conducting half-spaces. There is an external constant magnetic field parallel to the interface of the half-spaces. A mathematical boundary value contact problem is formulated. An analysis of the derived dispersion equation provides the conditions for the existence of surface shear waves localized at the interface between two media. The effects and nature of the localizations of magnetoelastic and electroelastic waves are discussed. It is shown that the wave process in the composite can be optimized by changing the magnetic field intensity. It is shown also that the magnetic field can eliminate the existing hybrid of surface electroactive and magnetically active elastic shear waves, or can lead to their origin. Рассматривается совместное распространение электро-магнето активных, поверхностных волн упругого сдвига в двухслойном композите. Композит состоит из пьезоэлектрического и идеально проводящего полупространств, и размещен в параллельном поверхности раздела полупространств внешнем постоянном магнитном поле. Сформулирована математическая краевая задача. Анализ полученного дисперсионного уравнения позволяет определить условия существования локализованных поперечных волн на границе раздела двух сред и характер локализаций магнитоупругих и электроупругих волн. Показано, что волновой процесс в композите можно оптимизировать, изменяя напряженность магнитного поля. Наличие параллельного магнитного поля может привести к устранению существующего гибрида поверхностных электроактивных и магнитоактивных упругих поперечных волн или может привести к их возникновению. Դիտարկվում է երկշերտ կոմպոզիտում էլեկտրամագնիսական ակտիվ մակերևութային առաձգական սահքի ալիքների համատեղ տարածումը։ Կոմպոզիտը բաղկացած է պիոզոէլեկտրական և կատարյալ հաղորդիչ կիսատարածքներից և տեղակայված է կիսատարածությունների միջերեսին զուգահեռ արտաքին հաստատուն մագնիսական դաշտում։ Ձևակերպված է մաթեմատիկական եզրային արժեքի խնդիր։ Ստացված դիսպերսիայի հավասարման վերլուծությունը հնարավորություն է տալիս որոշելու երկու միջավայրերի միջերեսի մոտ տեղայնացված սահքի ալիքների առկայության պայմանները, ինչպես նաև մագնիսաառաձգական և էլեկտրառաձգական սահքի ալիքների տեղայնացման բնույթը։ Ցույց է տրված, որ կոմպոզիտում ալիքային գործընթացը կարելի է օպտիմալացնել՝ փոխելով արտաքին մագնիսական դաշտի լարվածությունը։ Զուգահեռ մագնիսական դաշտի առկայությունը կարող է հանգեցնել մակերևույթի էլեկտրակտիվ և մագնիսաակտիվ առաձգական կտրող ալիքների առկա հիբրիդի վերացմանը կամ կարող է հանգեցնել դրանց առաջացման։ Զուգահեռ մագնիսական դաշտի առկայությունը կարող է հանգեցնել մակերևույթի էլեկտրակտիվ և մագնիսաակտիվ առաձգական սահքի ալիքների հիբրիդի առաջացման, կամ կարող է հանգեցնել առկա հիբրիդի վերացմանը։
Keywords: Առաձգականության մաթեմատիկական տեսություն; Թաղանթների և սալերի տեսություն; Էլեկտրամագնիսաառաձգականության տեսություն; Աերոհիդրոմեխանիկա; Շինարարական մեխանիկա; Փորձարարական տեխնիկա