Конспект биоты макромицетов Шикаохского заповедника Армении - Маркарян, Л. В.; Нанагюлян, С. Г. (Армянское ботаническое общество)
В статье приводится конспект макромицетов Шикаохского государственного заповедника РА (Зангезурский флористический район), где представлены данные о видовом составе, систематическом положении, распространении и экологических особенностях 436 видов, разновидностей и форм макроскопическ их грибов. Для каждого вида указаны названия порядков, семейств, родов, фамилии авторов родов и видов, литературная ссылка, важнейшая синонимика, субстраты, типы фитоценоза, месяцы обнаружения, трофическая группа, высота над уровнем моря, встречаемость, съедобность или ядовитость. Также отмечены виды и роды, впервые обнаруженные как для Шикаохского заповедника, так и для Армении. В статье приведены сведения о 12 видах и 2 родах макромицетов, впервые зарегистрированных в республике. Հոդվածում բերվում է ՀՀ Շիկահող պետական արգելոցի (Զանգեզուրի ֆլորիստիկ շրջան) մակրոմիցետների համառոտագիրը, որտեղ ներկայացված են տվյալներ 436 տեսակների, տարատեսակների և ձևերի մակրոսնկերի տեսակային կազմի, կարգաբանական դիրքի, տարածվածության ևէկոլոգիական առանձնահատկությունների վերաբերյալ: Յուրաքանչյուր տեսակի համար նշված են կարգերի, ընտանիքների, ցեղերի անվանումները, ցեղերի և տեսակների հեղինակների ազգանունները, գրականության հղումը, կարևորագույն հոմանիշները, սուբստրատները, ֆիտոցենոզի տիպերը, հայտնաբերման ամիսները, տրոֆիկական խումբը, բարձրությունը ծովի մակարդակից, հանդիպման հաճախականությունը, ուտելի կամ թունավոր հատկանիշները: Նշված են նաև այն տեսակները և ցեղերը, որոնք առաջին անգամ հայտնաբերվել են ինչպես Շիկահողի արգելոցի, այնպես էլ Հայաստանի համար: Հոդվածում բերված են տվյալներ 12 տեսակի և 2 ցեղի մակրոմիցետների վերաբերյալ, որոնք առաջին անգամ են գրանցվել հանրապետությունում: The article presents a checklist of macromycetes of Shikahogh State Reserve of Armenia (Zangezur floristic region), which provides data on the species composition, taxonomic position, distribution and ecological characteristics of 436 species, varieties and forms of macroscopic fungi. For each species, the names of orders, families, genera, the names of the authors of the genera and species, literary reference, the most important synonymy, substrates, types of phytocenosis, month of detection, trophic group, altitude, occurrence and edibility or toxicity are indicated. Also noted are the species and genera, first discovered both for Shikahogh Reserve and for Armenia. The article contains information about 12 species and 2 genera of macromycetes, registered for the first time in the republic.
Keywords: Ботаника