Прогнозируемое изменение климата как угроза редкому виду Potentilla porphyrantha (Rosaceae) - Джанджугазян, К. З.; Файвуш, Г. М. (Армянское ботаническое общество)
В статье приведены результаты прогноза изменения климата на горе Амулсар, в Севанском и Ереванском ботанических садах, и на основе этих прогнозов оценена угроза существованию редкого вида Potentilla porphyrantha Juz. в природных местообитаниях. Показано, что, как минимум до 2100 года, изменение климата не угрожает природным популяциям этого вида. Указано, что необходимо продолжать выращивание и размножение этого вида в условиях Севанского ботанического сада с целью дальнейшей его реинтродукции в природу. Հոդվածում ներկայացված են կլիմայի կանխատեսվող փոփոխության արդյունքները՝ Ամուլսար լեռան վրա, Սևանի և Երևանի բուսաբանական այգիներում, ևայդ արդյունքների հիման վրա գնահատված է Potentilla porphyrantha Juz. հազվագյուտ տեսակի գոյության վտանգի աստիճանը բնակմիջավայրերում: Ցույց է տրված, որ առնվազն, մինչև 2100թ. Կլիմայի կանխատեսվող փոփոխությունը վտանգ չի ներկայացնում այդ տեսակի բնական պոպուլյացիաների համար: Անհրաժեշտ է նշել, որ պետք է շարունակել այդ տեսակի աճեցումը և բազմացումը Սևանի բուսաբանական այգու պայմաններում՝ հետագայում բնությանը հետ վերադարձնելու նպատակով: The article presents the results of forecasting climate change on Mount Amulsar, in the Sevan and Yerevan botanical gardens, and on the basis of these forecasts, the threat to the existence of a rare species Potentilla porphyrantha Juz. in natural habitats is estimated. It has been shown that, at least until 2100, climate change does not threaten the natural populations of this species. It is indicated that it is necessary to continue the cultivation and reproduction of this species in the conditions of the Sevan Botanical Garden in order to further its reintroduction into nature.
Keywords: Ботаника