Բժշկական տեխնոլոգիատար սարքավորումների արտահանողներն ու ներմուծողները - Թադևոսյան, Ռուզաննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում ըստ երկրների և առանձին ապրանքախմբերի ուսումնասիրվել են բժշկական սարքավորումների համաշխարհային արտահանումն ու ներմուծումը։ Կատարված հաշվարկների համաձայն՝ բժշկական սարքավորումների արտահանման ծավալն ամբողջ աշխարհում 2019 թ. կազմել է 177. 4 մլրդ ԱՄՆ դոլար, իսկ ներմուծմանը՝ 185.3 մլրդ ԱՄՆ դոլար։ Բժշկական սարքավորումների արտահանում իրականացրել են առավելապես զարգացած երկրները, իսկ զարգացողները բժշկական սարքավորումների համաշխարհային առևտրին մասնակցել են հիմնականում որպես ներմուծողներ՝ ծավալային առումով դարձյալ զգալիորեն զիջելով բարձր կենսամակարդակ ունեցող երկրներին։ Բժշկական սարքավորումների արտադրությունը պահանջում է հետազոտությունների և մշակումների (այսուհետ՝ ՀևՄ) ուղղվող մեծ ծախսեր և թերևս դա է պատճառը, որ այն կենտրոնացած է բարձր եկամուտ ունեցող երկրներում։ В статье исследуется мировой экспорт и импорт медицинского технологического оборудования по странам и отдельным товарным группам. По оценкам, объем экспорта медицинского технологического оборудования в мире в 2019 году составил 177,4 миллиарда долларов США, а импорта - 185,3 миллиарда долларов США. Экспорт медицинского оборудования в основном осуществлялся из развитых стран с высоким уровнем доходов. А развивающиеся страны участвовали в мировой торговле медицинским оборудованием в основном в качестве импортеров, опять же по объему значительно отставая от развитых стран с высоким уровнем жизни. Производство медицинского технологического оборудования требует больших затрат на НИОКР, поэтому оно сосредоточено в странах с высоким уровнем доходов. The article examines the global export and import of medical technology equipment by countries and individual product groups. According to estimates, the volume of exports of medical technology equipment worldwide in 2019 amounted to 177.4 billion US dollars, and imports – 185.3 billion US dollars. The export of medical equipment was mostly realised by high-income developed countries. And the developing countries participated in the world trade of medical equipment mainly as importers, again in terms of volume significantly lagging behind the developed countries with high living standards. The production of medical technology equipment requires large expenditure allocations on R&D, which is why it is concentrated in high-income countries.
Keywords: Բժշկական սարքավորումներ