Взаимодействие молекул воды с двумерным диоксидом олова - Унанян, А. А.
Двумерный диоксид олова – перспективный материал, на основе которого создаются газовые сенсоры. В работе методом первых принципов исследовано взаимодействие молекул воды с двумерным диоксидом олова. Для различных адсорбционных структур рассчитаны энергии адсорбции, перенос заряда, плотность состояний и функция локализации электронов (ELF). В результате расчетов показано, что при взаимодействии молекул воды и двумерного диоксида олова, имеет место не химическая, а физическая адсорбция. Two-dimensional tin dioxide is a promising material that can be widely used in gas sensors. The interaction of water molecules with two-dimensional tin dioxide was investigated in this work using first principles (ab initio) methods. The adsorption energies, charge transfer, density of states and electron localization functions (ELF) are calculated for various adsorption structures. As a result, it was shown that during the interaction of water molecules and twodimensional tin dioxide physical adsorption occurs (not chemical). Երկչափ անագի երկօքսիդը խոստումնալից նյութերից է, որը կարող է օգտագործվել գազային տվիչներում: Այս աշխատության մեջ ուսումնասիրվել են ջրի մոլեկուլների փոխազդեցությունը երկչափ անագի երկօքսիդի հետ` օգտագործելով առաջին սկզբունքների մեթոդները: Ադսորբցիայի էներգիաները, լիցքի փոխանակումը, վիճակների խտությունը և էլեկտրոնների տեղայնացման ֆունկցիաները հաշվարկվում են տարբեր ադսորբցիոն կառուցվածքների համար: Արդյունքում ցույց է տրվել, որ ջրի մոլեկուլների և երկչափ անագի երկօքսիդի փոխազդեցության ընթացքում տեղի է ունենում ոչ թե քիմիական, այլ ֆիզիկական ադսորբցիա:
Keywords: Физика