Հայաստանի Հանրապետությունում գործող կազմակերպությունների կողմից պարտավորությունների կառավարման առանձնահատկությունները - Բադադյան, Գագիկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Բիզնեսում շրջանառու կապիտալի արդյունավետ կառավարման անհրաժեշտությունը վաղուց ապացուցված է։ Այն սկսվում է դրամական միջոցների կառավարումից, որը մեծապես կախված է դեբիտորական և կրեդիտորական պարտավորությունների մնացորդներից, շարժերից, շարժընթացից և կառուցվածքից։ ՀՀ կազմակերպությունները բացառություն չեն, և մշտապես պահանջ կա գնահատելու, թե որքանով է արդյունավետ այդ երկու բաղադրիչի կառավարման համակարգը հայաստանյան շուկայում, և թե որոնք են այդ համակարգի հիմնական առանձնահատկությունները։ Այս խնդրի լուծման համար հոդվածում իրականացվել է ՀՀ-ում գործող խոշոր և միջին ոչ ֆինանսական առևտրային կազմակերպությունների դեբիտորական և կրեդիտորական պարտավորությունների վերլուծություն, որի միջոցով ներկայացվել են ոլորտի՝ թեմային վերաբերող հիմնական առանառանձնահատկություններն ու ձևավորված իրավիճակը։ Необходимость эффективного управления оборотным капиталом - это факт. Управление оборотным капиталом начинается с управления денежными средствами, которое во многом зависит от остатков, структуры, потоков и динамики дебиторской и кредиторской задолженности. Армянские организации не исключение и всегда необходимо оценивать, насколько эффективна система управления этими двумя компонентами на армянском рынке и каковы основные характеристики этой системы. Для решения данной проблемы в статье анализируется дебиторская и кредиторская задолженность крупных и средних нефинансовых коммерческих организаций, действующих в Республике Армения. Посредством анализа представлены основные характеристики области, относящиеся к теме. The need for effectiveness of working capital management is a long-standing fact. Working capital management starts with cash management, which largely depends on the residuals, structure, flows and dynamics of receivables and payables. Armenian organizations are not an exception: there is always a need to assess how effective the management system of these two components is in the Armenian market, and what the main features of that system are. To solve this problem, the article analyzes the receivables and payables of large and medium-sized non-financial commercial organizations operating in the Republic of Armenia. Through the analysis the main features of the field related to the topic are presented.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ