Ֆինանսական շուկայի տոկոսադրույքների արձագանքը վերաֆինանսավորման տոկոսադրույքի աճին կամ պետական պարտատոմսերի շուկայում կուտակվող ռիսկերը - Աղաբեկյան, Էդգար (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Կորոնավիրուսի համավարակով պայմանավորված ճգնաժամի հաղթահարումը, ի թիվս այլ հետևանքների, հանգեցնում է նաև գնաճի արագացման։ Այս պայմաններում դրամավարկային գործունեությունը համակարգող կառույցներն ինչպես ամբողջ աշխարհում, այնպես էլ ՀՀ-ում ստիպված դիմում են տոկոսադրույքների բարձրացման քաղաքականության։ Հոդվածում հեղինակը փորձում է գնահատել վարկերի, ավանդների տոկոսադրույքների և պետական պարտատոմսերի եկամտաբերությունների արձագանքը վերաֆինանսավորման տոկոսադրույքի բարձրացման գործընթացին։ Եթե վարկերի ու ավանդների դեպքում տոկոսադրույքների աճն աննշան է, ապա պետական պարտատոմսերի պարագայում եկամտաբերություններն ավելի զգայուն են, ինչի պատճառով համապատասխան շուկայի մասնակիցների առջև ծառանում են էական ռիսկեր, որոնք էլ կարող են առաջացնել անկայունություն տվյալ շուկայում։ Преодоление кризиса, вызванного пандемией коронавируса, помимо иных последствий, приводит к ускорению инфляции. В этих условиях учреждения, занимающиеся денежно-кредитной политикой, вынуждены повышать процентные ставки. То же самое происходит и в Армении. В статье автор пытается показать реакцию процентных ставок по кредитам, депозитам, доходности государственных облигаций на повышение ставки рефинансирования ЦБ. Если в случае кредитов и депозитов рост процентных ставок незначителен, то доходность на рынке государственных облигаций более чувствительна. Из-за последнего участники рынка облигаций накапливают значительные риски, которые могут привести к нестабильности рынка. Overcoming the crisis caused by the coronavirus pandemic, in addition to other consequences, leads to an acceleration of inflation. In these conditions, the institutions involved in monetary policy are forced to raise interest rates. It is the same in Armenia. In the article, the author tries to show the reaction of interest rates on loans, deposits, and government bond yields to an increase in the refinancing rate of the Central Bank. If in the case of loans and deposits, the increase in interest rates is insignificant, then the yield on the government bond market is more sensitive. Due to the latter, bond market participants accumulate significant risks that can lead to market volatility.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ