Effects of ethanol and the amino acids mixture on pathophysiological processes in rats with alloxan-induced diabetes - Khachatryan, H. S.; Sahakyan, I. K.; Tumasyan, N. V.; Kocharyan, N. V. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The aim of the research was to evaluate the effects of ethanol and the amino acids mixture (GABA, glutamine, β-alanine) on alloxan-induced diabetes in laboratory rats, study of changes in animal behavior with "Open field" test, investigate the white blood cells differential count (the blood differential test), which are indicators of pathophysiological processes. The "Open field" test showed that alloxan decreases the motor, orientation-exploratory activity of animals, suppresses emotions, and causes depression. Single intraperitoneal injection of ethanol, as well as the amino acid mixture to alloxan-induced diabetic rats have a hypoglycemic effect, significantly (p<0,001) reducing the blood glucose level by 26% and 33% respectively. However, these substances did little to improve the motor-exploratory behavior of animals, as well as changes in the differential count of lymphocytes. These data serve as the basis for studies with long-term daily use of the above mentioned substances. Հետազոտության նպատակն էր ուսումնասիրել էթանոլի և ամինաթթուների (ԳԱԿԹ, գլուտամին, β-ալանին) խառնուրդի ազդեցությունը լաբորատոր առնետների մոտ ալլոքսանով հարուցված շաքարախտի վրա, հետազոտել կենդանիների վարքագծային փոփոխությունները «Բաց դաշտ» թեստով, ուսումնասիրել նրանց արյան լեյկոցիտների դիֆերենցիալ հաշվարկը՝ լեյկոֆորմուլան, որոնք պաթոֆիզիոլոգիական պրոցեսների ցուցիչներ են: «Բաց դաշտ» թեստը ցույց է տվել, որ ալլոքսանի ազդեցությամբ նվազել են կենդանիների շարժողական, կողմնորոշիչ-հետազոտական ակտիվությունը և հուզականությունը, առաջացել է ընկճված վիճակ: Մեր հետազոտության արդյունքում հայտնաբերվել է, որ էթանոլի, ինչպես նաև ամինաթթուների խառնուրդի միանգամյա ներորովայնային ներարկումն ալլոքսանով շաքարախտ առաջացրած կենդանիների մոտ ունի հիպոգլիկեմիկ ազդեցություն, հավաստիորեն (p<0,001) իջեցնելով ծայրամասային արյան գլյուկոզի մակարդակը 26 % և 33 %, համապատասխանաբար: Սակայն վերջիններս էապես չեն նպաստել կենդանիների շարժիչ-ճանաչողական վարքագծի բարելավմանը, ինչպես նաև լեյկոցիտների դիֆերենցված հաշվարկի փոփոխմանը։ Այս տվյալները հիմք են վերոհիշյալ նյութերի երկարատև ամենօրյա օգտագործմամբ նոր ուսումնասիրությունների համար: Целью исследования было изучение влияния этанола и смеси аминокислот (ГАМК, глутамин, β-аланин) на аллоксан-индуцированный диабет у лабораторных крыс, исследование изменений поведения животных с использованием теста “Открытое поле”, изучение дифференциального подсчета лейкоцитов крови – лейкоформулы, которые являются индикаторами патофизиологических процессов. Тест “Открытое поле” показал, что аллоксан снижает двигательную, ориентировочно-исследовательскую активность животных, подавляет эмоции, вызывает депрессию. Врезультате наших исследований установлено, что однократное внутрибрюшинное введение этанола, а также смеси аминокислот крысам с диабетом оказывает гипогликемический эффект, значительно (p <0,001) снижая уровень глюкозы в периферической крови на 26 % и 33 % соответственно. Однако эти вещества незначительно способствовали улучшению двигательно-исследовательского поведения животных, а также изменению дифференциального подсчета лейкоцитов․ Эти данные служат основанием для проведения исследований с длительным ежедневным применением вышеупомянутых нами соединений.
Keywords: Biochemistry