Էտն ու ձևավորումը որպես ծառերի և թփերի կենսակայունությունը և գեղազարդությունը բարձրացնող ֆիտոտեխնիկական միջոցառում - Վարդանյան, Ժ. Հ.; Մուրադյան, Ն. Ն.; Գրիգորյան, Մ. Մ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ծառերի և թփերի էտն ու ձևավորումն անհրաժեշտ ֆիտոտեխնիկական միջոցառումներ են, որոնք կատարվում են՝ հաշվի առնելով տվյալ բուսատեսակի կենսաբանական ու էկոլոգիական առանձնահատկությունները, տարիքը, գեղազարդության դրսևորման բնույթը և այլն: Ուսումնասիրելով քաղաքային կանաչ տնկարկներում էտի և ձևավորման խնդիրները՝ անհրաժեշտ է նշել, որ դրանցում դեռևս պահպանվում են ծերացած, սաղարթի ամբողջականությունն ու գեղազարդությունը կորցրած ծառեր, որոնք խորը էտի միջոցով հնարավոր է վերականգնել՝ մասնակի երկարաձգելով կյանքի տևողությունը: Обрезка и формирование деревьев и кустарников ‒ необходимые фитотехнические мероприятия, которые проводятся с учетом биологических и экологических особенностей, возраста, характера проявления декоративности данного вида и т.д. Изучая необходимость обрезки и формирования городских зеленых насаждений, следует отметить, что в них до сих пор сохраняются старые деревья, утратившие целостность и декоративность кроны. Их можно восстановить путем глубокой обрезки, частично увеличивая продолжительность жизни. Pruning and formation of trees and shrubs are necessary phytotechnical measures that have to be carried out taking into consideration biological and ecological characteristics, age, the nature of the manifestation of decorativeness of concrete species, etc. Studying the need for pruning and formation of green stands, it should be noted that they still retain old trees that have lost the integrity and decorativeness of the crown. It can be restored by deep pruning, partially increasing the life expectancy.
Keywords: Բուսաբանություն