51,8 ԳՀՑ հաճախականությամբ էլեկտրամագնիսական ճառագայթների ազդեցությունը C. Guilliermondii NP-4 խմորասնկերի լիպիդային գերօքսիդացման գործընթացների և կատալազիակտիվության վրա - Կարապետյան, Հ. Մ.; Բարսեղյան, Է. Խ.; Մարության, Ս. Վ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հետազոտվել է ցածր հաճախականության էլեկտրամագնիսական ճառագայթների ազդեցությունը C. guilliermondii NP-4 խմորասնկերում լիպիդային գերօքսիդացման գործընթացների ուժգնության և կատալազի ակտիվության վրա: Ցույց է տրվել, որ ճառագայթման ազդեցությամբ ինդուկցված օքսիդային սթրեսի պայմաններում խմորասնկային բջիջներում ընթանում են հար-մարվողական ռեակցիաներ, և խթանվում է հակաօքսիդանտային ֆերմենտ կատալազի ակտիվությունը: Было исследовано влияние низкочастотного электромагнитного излучения на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и активность каталазы в дрожжевых клетках C. guilliermondii NP-4. Показано, что в условиях стресса, индуцированного под воздейстивем электромагнитных волн с частотой 51,8 ГГц, в дрожжевых клетках протекают адаптивные реакции и стимулируется активность антиоксидантного фермента каталазы. The influence of low-frequency electromagnetic waves on the processes of lipid peroxidation and catalase activity were studied in irradiated and repaired yeasts C. guilliermondii NP-4. It has been shown that under stress conditions induced by electromagnetic waves of 51.8 GHz frequency in yeast cells adaptive reactions proceed and the activity of antioxidation enzyme catalase is stimulated.
Keywords: Կենսաքիմիա