Հայաստանի Հանրապետություն – Եվրասիական տնտեսական միություն. ժամանակի մարտահրավերները - Գոմցյան, Ա. Դ. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Միջազգային առևտրի ազատականացման գործընթացները, բնականաբար, հանգեցնում են արտաքին առևտրի արգելքների մեղմացմանը կամ դրանց վերացմանը: Այս միտումները, իրենց հերթին, նպաստում են միջազգային տնտեսական գործունեության զարգացմանը, երկրների միջև փոխադարձ տնտեսական հարաբերությունների խորացմանն ու ամրապնդմանը: Երկրների՝ նման սկզբունքներով հետագա համագործակցությունն աստիճանաբար վերաճում է տնտեսա- կան միավորումների ստեղծմանը: Ներկայում աշխարհում հիմնադրվել և գործում են մի քանի տասնյակ միջազգային տնտեսական միություններ, որոնցից են, մասնավորապես, Եվրամիությունը, ԲՌՀՉՀԱ-ն (ԲՐԻԿՍ), Եվրասիական տնտեսական միությունը (ԵԱՏՄ), որին և անդամակցում է Հայաստանը: ԵԱՏՄ-ին ՀՀ անդամակցության որոշումն արդարացված և տնտեսապես հիմնավորված քաղաքականության արդյունք է: Դա, նախևառաջ, պայմանավորված է Հայաստանի Հանրապետության տնտեսական անվտանգության ապահովման, տրանսպորտային ուղիների մեկուսացման հաղթահարման, էներգակիրների անխափան ներմուծման, բազմամիլիոն ռուսահայության հետ բազմակողմանի կապերի խորացման, ներդրումային ծրագրերի ավելացման հիմնախնդիրներով: Միաժամանակ, ՀՀ-ի և ՌԴ-ի՝ ԵԱՏՄ հիմնական քաղաքական առաջատարի ու ֆինանսատնտեսական մեծածավալ գործունեություն իրականացնողի միջև արտաքին առևտուրը տարեցտարի աշխուժանում է: Ռուսաստանին է բաժին ընկնում Հայաստանի արտահանման և ներմուծման ծավալների ավելի քան մեկ քառորդ մասը: Процессы либерализации международной торговли естественным образом ведут к ослаблению или устранению внешнеторговых барьеров. Эти тенденции, в свою очередь, способствуют развитию внешнеэкономической деятельности, углублению и укреплению взаимных экономических отношений между странами. Дальнейшее сотрудничество стран на таких принципах постепенно превращается в формирование экономических союзов. В мире созданы десятки международных экономических союзов, таких как Европейский Союз, БРИКС, Евразийский Экономический Союз (ЕАЭС), членом которого является Армения. Решение о вступлении в ЕАЭС - результат оправданной и экономически обоснованной политики. В первую очередь, это обусловлено вопросами обеспечения экономической безопасности Республики Армения, преодоления изолированности транспортных маршрутов, бесперебойного импорта энергоресурсов, углублением многогранных связей с миллионами армян в РФ, увеличения инвестиционных программ. В то же время внешнеторговый оборот между Арменией и Россией, главным политическим лидером ЕАЭС и крупным финансовоэкономическим оператором, с каждым годом становится все более активным. На долю России приходится более четверти объема экспорта и импорта Армении. International trade liberalization naturally leads to the easing or eliminating of foreign trade barriers. Thоse tendencies, in turn, spur to the development of international economic activity, the deepening and strengthening of mutual economic relations between the countries. Further cooperation of countries, based on such principles, gradually turns into the formation of economic unions. Dozens of international economic unions have been established and are operating around the world, such as: the Eurpean Union (EU), BRICS, the Eurasian Economic Union (EAEU) (Armenia is a member-state of EAEU). Armenia's decision to join the EEU is the result of a justified, economically sounded policy. First of all, it is conditioned by the issues of ensuring the economic security of the Republic of Armenia (RA), overcoming the isolation of transport routes, uninterrupted import of energy resources carriers, deepening multilateral ties with millions of Armenians living in Russia, increasing investment programs. Meanwhile, the foreign trade between RA and the Russian Federation, the main political leader of the EAEU and a large-scale financial and economic operator, becomes more active every year. Russia accounts for more than a quarter of Armenia's exports and imports.
Keywords: Արտաքին առևտուր