Serum level of Anti-Mullerian Hormone in Adolescent Girls - Bareghamyan, H. H.; Harutyunyan, A. G. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В данной работе мы определяли уровень антимюллеровa (АМГ), фолликулостимулирующего (ФСГ) и лютеинизирующего (ЛГ) гормонов в сыворотке крови среди 700 девочек - подростков до 19 лет. Уровень АМГ в сыворотке крови определялся с использованием метода Elecsys Cobas от Roche Diagnostics, а уровни ФСГ и ЛГ – с помощью иммуноферментного анализа. Диагностическое ультразвуковое исследование малого таза было выполнено с помощью ультразвукового аппарата Toshiba Aplio 500 TUS – A500. В ходе исследования впервыe в Армении были установлены нормативные показатели сывороточного АМГ для девочек-подростков и оценен овариальный резерв. Уровень АМГ в сыворотке крови и количество антральных фолликулов в яичниках являются показателями резервной функции яичников. Нормальная резервная функция яичников характеризуется уровнем АМГ в сыворотке крови не менее 2,0 мг/мл, уровнем ФСГ в сыворотке крови не более 10 млЕд/мл, количество антральных фолликулов в каждом яичнике не менее 5 (всего 10-25 антральных фолликулов) и объем яичников не менее 5см3. Показатели АМГ и овариального резерва яичников имеют прогностическое значение для выявления девочек-подростков, входящих в группу риска по абсолютному и относительнoму бесплодию, и помогут принять необходимые меры для профилактики бесплодия. Այս աշխատանքում որոշել ենք հակամյուլլերյան, ֆոլիկուլոխթանիչ և լյուտեինիզացնող հորմոնի մակարդակները մինչև 19 տարեկան 700 դեռահաս աղջիկների արյան շիճուկում: Հակամյուլլերյան հորմոնի մակարդակն արյան շիճուկում որոշվել է «Roche Diagnostics» ֆիրմայի «Elecsys Cobas» մեթոդով, իսկ ՖԽՀ-ն և ԼՀ-ն` իմունաֆերմենտային եղանակով: Փոքր կոնքի ախտորոշիչ ուլտրաձայնային հետազոտությունը կատարվել է «Թոշիբա Ապլիո 500 » սարքի միջոցով մինչև 19 տարեկան 700 դեռահաս աղջիկների շրջանում: Առաջին անգամ Հայաստանում հետազոտության ընթացքում հաստատվեցին մինչև 19 տարեկան դեռահաս աղջիկների հակամյուլլերյան հորմոնի չափորոշիչները։ Գնահատվեց դեռահաս աղջիկների ձվարանային պահուստը։ Արյան շիճուկում հակամյուլլերյան հորմոնի մակարդակը և ձվարաններում անտրալ ֆոլիկուլների քանակությունը ձվարանների պահուստային ֆունկցիայի ցուցանիշներն են: Ձվարանների նորմալ պահուստային ֆունկցիան դեռահաս աղջիկների համար բնութագրվում է հետևյալ ցուցանիշներով. արյան շիճուկում հակամյուլլերյան հորմոնի մակարդակը 2,0մգ/մլ-ից պակաս չէ, ֆոլիկուլոխթանիչ հորմոնի մակարդակը 10 մլՄ/մլ-ից ավել չէ, սոնոգրաֆիկ անտրալ ֆոլիկուլները յուրաքանչյուր ձվարանում առնվազն 5-ն են (ընդհանուր 10-25 անտրալ ֆոլիկուլ), ձվարանների ծավալը 5սմ3-ից պակաս չէ: Հակամյուլլերյան հորմոնի և ձվարաններում ֆոլիկուլյար պահուստի ցուցանիշների գնահատումն ունի կանխարգելիչ նշանա- կություն անպտղության բացարձակ և հարաբերական ռիսկին պատկանող դեռահաս աղջիկների հայտնաբերման համար և թույլ է տալիս իրականացնել անհրաժեշտ միջոցառումներ անպտղության հաղթահարման համար:
Keywords: Clinical medicine